EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка ефективності знеболювання слизових оболонок методом фотобіомодуляції з довжиною хвилі 1064 нм порівняно із застосуванням 20% бензокаїну

анестезія анестезія
анестезія анестезія

Що нового?

Обробка методом фотобіомодуляції з довжиною хвилі 1064 нм забезпечує ефективне знеболювання слизових оболонок та дозволяє уникнути розвитку побічних ефектів, що спостерігаються при застосуванні традиційних гелів для місцевого знеболення.

Згідно з результатами нещодавно проведеного дослідження, обробка методом фотобіомодуляції (ФБМ) лазером на алюмоітрієвому гранаті з домішкою неодиму (Nd: YAG) з довжиною хвилі 1064 нм у поєднанні з нанесенням гелю з плацебо забезпечувало порівнянну ефективність з точки зору знеболювання слизових. в порівнянні з місцевим нанесенням гелю з 20% бензокаїном у поєднанні з імітацією обробки лазером. Rita El Feghali та співавт. провели подвійне сліпе рандомізоване клінічне дослідження відповідно до стандарту CONSORT з метою вивчення ефективності обробки методом ФБМ із довжиною хвилі 1064 нм порівняно з місцевим нанесенням знеболювального гелю з 20 % бензокаїном.

В рамках дослідження 60 здорових учасників рандомізували (в співвідношенні 1:1) у групу нанесення гелю з плацебо у поєднанні з обробкою методом ФБМ (групу L) або групу місцевого нанесення гелю з 20% бензокаїном у поєднанні з імітацією процедури обробки лазером (групу T) . Новий зонд з плоским кінцем приєднували до апарата обробки лазером Nd: YAG з довжиною хвилі 1064 нм. Під час проведення процедури встановлювали такі параметри: частота імпульсів 10 Гц, потужність 0,5 Вт, ширина імпульсу 100 мкс і щільність потоку 30 Дж/см2 при одноразовій обробці тривалістю одна хвилина. Учасників просили оцінити інтенсивність болю в момент ін'єкції знеболювального засобу за допомогою візуальної аналогової шкали (ВАШ).

Оцінку загальної задоволеності випробуваних процедурою, появи небажаного оніміння та порушень смаку виконували з використанням вербальної рейтингової шкали. Клінічно значущих відмінностей між групами за показником виразності болю виявлено не було (див. рисунок 1).

Що стосується загальної задоволеності учасників процедурою, появи небажаного оніміння та порушень смаку, то в групі L ці показники були статистично значуще кращими, ніж у групі Т. Таким чином, обробка методом ФБМ з довжиною хвилі 1064 (10 Гц, 50 мДж, 0,5 Вт, ширина імпульсу 100 мкс, 30 Дж/см2) є перспективним методом місцевого знеболювання, який можна порівняти за ефективністю із застосуванням 20 % бензокаїну за показником зниження інтенсивності болю. Крім того, обробка лазерним випромінюванням за допомогою зонда з плоским кінцем забезпечує ефективне знеболювання слизових оболонок за відсутності побічних ефектів, що спостерігаються при застосуванні традиційних гелів для місцевого знеболювання.

Джерело:

Photonics

Стаття:

The 1064-nm Nd:YAG Photobiomodulation vs. 20% Benzocaine Topical Gel in Inducing Mucosal Anesthetic Effect: A Double-Blind Randomized Clinical Trial

Автори:

Rita El Feghali і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: