EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка достатності 5-денного періоду ізоляції для запобігання розповсюдженню COVID-19

COVID-19 COVID-19
COVID-19 COVID-19

Що нового?

Навіть після завершення рекомендованого Центрами контролю та профілактики захворювань (CDC) періоду ізоляції тривалістю 5 днів багато пацієнтів залишаються заразними.

Відповідно до результатів дослідження серії випадків, опублікованих у журналі Infectious Diseases, для отримання негативного результату тесту на антиген у пацієнтів, інфікованих омікрон-штамом коронавірусу, період ізоляції тривалістю 5 днів може бути недостатнім. Більш ніж у 25% пацієнтів через 7–10 днів після початкового позитивного результату результат експрес-тесту на антиген залишався позитивним, при цьому у пацієнтів з новим омікрон-штамом коронавірусу BA.2 з клінічними проявами частка стійкого позитивного результату була ще вищою. Мета дослідження полягала в оцінці частки пацієнтів з COVID-19, у яких через 7 днів після встановлення діагнозу результат експрес-тесту на антиген був позитивним.

До дослідження було включено спортсменів коледжу з позитивним результатом тесту на COVID-19. Для визначення можливості припинення періоду ізоляції пацієнти проходили експрес-тест на антиген, починаючи з 8-го дня після діагнозу. Основними кінцевими точками були визначення штаму коронавірусу шляхом аналізу стічних вод кампусу, симптоматичний статус та результат експрес-тесту на антиген. До дослідження включили 264 студенти-спортсмена, у яких було виявлено 268 випадків інфікування (66 % випадків з клінічними проявами (n = 177), 34 % випадків з безсимптомним перебігом (n = 91); середній вік (стандартне відхилення) становив 20,1 (1,2) року; діапазон: 18–25 років). У тому числі 53 % студента (n = 140) були жіночої статі.

У пацієнтів, які пройшли тест на 7-й день, у 67 випадках інфікування з 248 (27%) результат залишався позитивним. Пацієнти з інфекцією з клінічними проявами мали значно більшу ймовірність отримання позитивного результату тесту на 7-й день порівняно з пацієнтами з безсимптомним перебігом (11% порівняно з 35%). Крім того, у пацієнтів зі штамом BA.2 ймовірність отримання позитивного результату тесту на 7-й день була на 40% вищою, ніж у пацієнтів зі штамом BA.1 (21%).

Через 7 днів ізоляції результат експрес-тесту на антиген залишався позитивним у 27% пацієнтів. Це вказує на те, що запропонований CDC період ізоляції тривалістю 5 днів може бути недостатнім для зупинки безперервної передачі вірусу. Для екстраполяції цих висновків більш різнорідну популяцію, а також щодо пізніших штамів, необхідно проведення додаткових досліджень.

Щоб уникнути передчасного виходу інфікованих пацієнтів з ізоляції та для прийняття рішення про її припинення, може бути використане експрес-тестування на антиген.

Джерело:

JAMA Network Open

Стаття:

Prevalence of Positive Rapid Antigen Tests After 7-Day Isolation Following SARS-CoV-2 Infection in College Athletes During Omicron Variant Predominance

Автори:

Jessica Tsao і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: