EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність та безпека застосування абалопаратиду в лікуванні остеопорозу у чоловіків

остеопороз остеопороз
остеопороз остеопороз

Що нового?

У чоловіків з остеопорозом застосування абалопаратиду для підшкірного введення забезпечило швидке та статистично значуще підвищення мінеральної щільності кісткової тканини поперекового відділу хребта, тазостегнового зчленування та шийки стегна.

Результати нещодавнього рандомізованого клінічного дослідження свідчать, що у чоловіків з остеопорозом застосування абалопаратиду протягом 12 місяців є ефективним, безпечним та добре переносимим методом анаболічної терапії. Мета дослідження полягала у порівнянні ефективності та безпеки застосування абалопаратиду та плацебо для лікування остеопорозу. Чоловіків віком 40–85 років з остеопорозом, які відповідали критеріям включення, рандомізували у співвідношенні 2:1 до групи підшкірного введення абалопаратиду щодня у дозі 80 мкг або групи плацебо протягом 12 місяців.

Основною кінцевою точкою була зміна мінеральної щільності кісткової тканини (МЩКТ) поперекового відділу хребта відносно вихідного рівня. Важливими додатковими кінцевими точками були зміни МЩКТ тазостегнового зчленування та шийки стегна відносно вихідного рівня. У рамках дослідження 228 чоловіків рандомізували на отримання абалопаратиду (n=149) та плацебо (n=79). Вихідні характеристики (середній вік: 68,3 року; середній Т-показник для МЩКТ поперекового відділу хребта: -2,1) у групах лікування були порівнянними.

Терапія абалопаратидом сприяла більшому збільшенню МЩКТ поперекового відділу хребта (зміна відносних значень (%), розрахованих методом найменших квадратів (стандартна помилка): 8,48 (0,54) та 1,17 (0,72)), шийки стегна (2, 98 (0,34) та 0,15 (0,45)) та кульшового зчленування (2,14 (0,27) та 0,01 (0,35)) через 12 місяців порівняно з плацебо. Найчастішими (≥ 5 %) небажаними явищами, що виникли під час лікування, були головний біль, артеріальна гіпертензія, бронхіт, артралгія, назофарингіт, запаморочення та реакція у місці ін'єкції.

У чоловіків з остеопорозом спостерігалося швидке та статистично значуще підвищення МЩКТ протягом усього 12-місячного курсу терапії абалопаратидом, при цьому профіль безпеки був аналогічний до профілю, що спостерігався в раніше проведених дослідженнях. Таким чином, у чоловіків із остеопорозом застосування абалопаратиду є перспективним методом анаболічної терапії.

Джерело:

Journal of Bone and Mineral Research

Стаття:

The Efficacy and Safety of Abaloparatide-SC in Men with Osteoporosis: A Randomized Clinical Trial

Автори:

Edward Czerwinski і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: