EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив внутрішньовенного введення ацетамінофену на зниження обсягу післяопераційного застосування опіоїдів у підлітків та дітей, які перенесли спондилодез

ацетамінофен ацетамінофен
ацетамінофен ацетамінофен

Що нового?

Застосування ацетамінофену для внутрішньовенного введення може бути ефективною профілактикою зниження загального споживання опіоїдів протягом 24 годин після спондилодезу з приводу підліткового ідіопатичного сколіозу (ПІС).

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Korean Journal of Anesthesiology, у дітей та підлітків, яким показано проведення заднього спондилодезу (ЗС), внутрішньовенне введення ацетамінофену безпечно знижувало споживання опіоїдів без підвищеного ризику розвитку небажаних явищ.

Задній спондилодез (ЗС) – поширений хірургічний метод лікування підліткового ідіопатичного сколіозу (ПІС), проведення якого часто пов'язане із сильним післяопераційним болем. Хоча при внутрішньовенному (в/в) введенні ацетамінофену спостерігалося зниження споживання опіоїдів, залишалися питання щодо його аналгетичної ефективності та оптимального часу введення. Мета даного дослідження полягала в оцінці впливу планового внутрішньовенного введення ацетамінофену для ефективного полегшення болю на прийом опіоїдів та частоту розвитку небажаних явищ у дітей та підлітків (у віці від 11 до 20 років), що піддаються ЗС.

В рамках дослідження 99 пацієнтів рандомізували у 3 групи: групу випереджувальної аналгезії (внутрішньовенне введення ацетамінофену в дозі 15 мг/кг після анестезії та перед розрізом), групу профілактичної аналгезії (внутрішньовенне введення ацетамінофену в дозі 15 мг/кг наприкінці операції та перед ушиванням хірургічної рани) та групу плацебо. Як основна кінцева точка дослідження розглядали застосування опіоїдів протягом перших 24 годин після операції.

Середня кількість споживаних опіоїдів ± стандартне відхилення (СВ) склало 60,66 ± 23,84 у групі випереджувальної аналгезії, 52,23 ± 22,43 у групі профілактичної аналгезії та 66,70 ± 23,01 мг у групі плацебо. Відповідно до результатів вторинного аналізу, в групі профілактичної аналгезії споживання опіоїдів було статистично значуще нижче, ніж у групі плацебо (p = 0,013). Статистично значущі різниці між групами щодо додаткових кінцевих точок не виявлено.

Джерело:

Korean Journal of Anesthesiology

Стаття:

Comparison of preemptive and preventive intravenous Acetaminophen on opioid consumption in pediatrics undergoing posterior spinal fusion surgery: a randomized controlled trial

Автори:

Kim YJ і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: