EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Результати застосування лікувальної акупунктури при діабетичному нейропатичному болю

діабетичний нейропатичний біль діабетичний нейропатичний біль
діабетичний нейропатичний біль діабетичний нейропатичний біль

Що нового?

Акупунктура ефективно полегшує діабетичний нейропатичний біль, покращує якість життя та послаблює клінічні прояви нейропатії з мінімальними побічними ефектами.

Згідно з результатами систематичного огляду та метааналізу, лікувальна акупунктура значно знижує інтенсивність болю, покращує якість життя, послаблює клінічні прояви нейропатії та підвищує клінічну ефективність, пов'язану із зміною інтенсивності болю у пацієнтів з діабетичним нейропатичним болем. Мета дослідження полягала в оцінці ефективності акупунктури у полегшенні болю, пов'язаного з діабетичною нейропатією, щоб створити більш надійну та ефективну основу для інтеграції акупунктури у лікування цукрового діабету.

Пошук рандомізованих контрольованих досліджень застосування акупунктури при діабетичному нейропатичному болю був проведений у різних базах даних, включаючи Кокрейнівську бібліотеку, Embase, PubMed, китайську базу даних біомедичної літератури (Chinese Biomedical Literature Database), Chongqing Weipu, базу даних Wanfang та китайську National Knowledge Infrastructure). Два дослідники незалежно один від одного провели витяг даних, оцінку якості та скринінг літератури. Після відбору досліджень та вилучення даних було проведено аналіз даних з використанням програм Stata 14.0 та RevMan 5.4.

Якість досліджень оцінювали за допомогою інструменту Кокрейнівського співробітництва для оцінки систематичної помилки. В результаті ретельного вивчення 19 досліджень за участю 1276 добровольців було встановлено, що акупунктура ефективно знижує інтенсивність болю (різниця середніх (РС): -1,09), дає позитивний клінічний ефект з погляду зміни інтенсивності болю (відносний ризик (ВР): 1,22) та полегшує клінічні прояви нейропатії (РС: -1,55) у пацієнтів з діабетичним нейропатичним болем.

Крім того, спостерігалося покращення якості життя за мінімальної частоти зареєстрованих побічних ефектів. Застосування акупунктури було пов'язане з ефективним полегшенням болю, покращенням клінічної ефективності та якості життя у пацієнтів з діабетичним нейропатичним болем з мінімальними побічними ефектами, що дає підстави для її впровадження в клінічну практику як варіанту терапії.

Джерело:

Complementary Therapies in Medicine

Стаття:

Effects of acupuncture therapy in diabetic neuropathic pain: A systematic review and meta-analysis

Автори:

Xintong Li і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: