EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність агомелатину у профілактиці мігрені без аури

мігрень мігрень
мігрень мігрень

Що нового?

Агомелатин, антагоніст мелатоніну, потенційно підходить для профілактики мігрені без аури.

У нещодавно проведеному рандомізованому контрольованому дослідженні в паралельних групах за участю 400 пацієнтів з мігренню отримано перспективні дані про новий напрямок лікування мігрені. Згідно з отриманими даними, агомелатин можна застосовувати для зменшення кількості нападів, зниження інтенсивності головного болю, ступеня інвалідизації при мігрені (за опитувальником для оцінки ступеня інвалідизації при мігрені MIDAS) та зменшення середньої кількості днів з мігренню на місяць у пацієнтів з мігренню. Мета цього дослідження полягала в оцінці користі антагоніста мелатоніну агомелатину у зниженні ступеня тяжкості та частоти розвитку нападів мігрені.

У цьому потрійному сліпому дослідженні з групою втручання та контрольною групою було оцінено 400 пацієнтів. Критеріями включення були вік від 18 до 60 років, наявність епізодичних нападів мігрені без аури та відсутність профілактичного лікування в анамнезі. Крім того, пацієнти не мали отримувати специфічної терапії з приводу інших захворювань. До дослідження включили 100 пацієнтів, які відповідали критеріям включення. Добровольців рандомізували або в групу застосування агомелатину в дозі 25 мг, або контрольну групу із застосуванням вітаміну B1 у таблетках.

Особлива увага була приділена вивченню впливу терапії агомелатином на різні показники мігрені, включаючи MIDAS, частоту нападів головного болю, середню кількість днів з мігренню та ступінь тяжкості головного болю.

Перед втручанням виражених відмінностей між двома групами лікування щодо частоти нападів головного болю, середньої кількості днів з мігренню, ступеня тяжкості головного болю та MIDAS виявлено не було. Тим не менш, через три місяці лікування дані вказували на статистично значущі відмінності між групами. У групі втручання відзначалося значне скорочення частоти нападів головного болю на місяць (p = 0,009) та середньої кількості днів з мігренню (p = 0,025) порівняно з контрольною групою.

Крім того, в обох групах спостерігалася значна різниця у ступені тяжкості головного болю (p < 0,001) та MIDAS (p < 0,001) до та після дослідження, що свідчить про позитивний вплив терапії агомелатином на перебіг мігрені. Таким чином, агомелатин може стати ефективним і широко застосовуваним засобом профілактики мігрені без аури. Рекомендується провести додаткові дослідження щодо оцінки агомелатину порівняно з іншими засобами для профілактики мігрені, щоб знайти нові способи зниження ступеня тяжкості мігрені.

Джерело:

BMC Neurology

Стаття:

The effectiveness of agomelatine on headache severity and frequency in episodic migraine without aura; a parallel randomized controlled trial study

Автори:

Kourosh Farzin і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: