EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Зв'язок між алергічним ринітом та двостороннім порушенням функції слухової труби у дорослих пацієнтів

алергічний риніт алергічний риніт
алергічний риніт алергічний риніт

Що нового?

Пацієнтів із вперше діагностованим алергічним ринітом (особливо середнього або тяжкого ступеня тяжкості) рекомендується регулярно обстежувати на наявність дисфункції слухової труби.

Згідно з результатами спостережного перехресного дослідження, опублікованими в журналі Journal of Marine Medical Society, у пацієнтів з алергічним ринітом (АР) відзначалася підвищена ймовірність розвитку двосторонньої дисфункції слухової труби (ДСТ). Крім того, дані, отримані в дослідженні, свідчать про більш високу поширеність ДСТ у пацієнтів з алергічним ринітом середнього або тяжкого ступеня тяжкості.

Алергічний риніт може спричинити розвиток ДСТ, яка, у свою чергу, може призвести до прогресування порушень в області середнього вуха. Діагностувати ДСТ у таких пацієнтів складно, потрібні об'єктивні дослідження. Мета дослідження полягала у вивченні поширеності ДСТ та вимірюванні гостроти слуху за допомогою тимпанометрії та проби Вільямса у пацієнтів з АР та неушкодженою барабанною перетинкою.

Після постановки діагнозу АР 402 пацієнта розподілили в дві групи: групу АР легкого ступеня тяжкості і групу АР середнього та тяжкого ступеня. За допомогою назального ендоскопа, тимпанометрії та проби Вільямса провели об'єктивне обстеження на наявність ДСТ. Оцінювали ступінь тяжкості, латералізацію та поширеність ДСТ.

Для табличного представлення даних використовували програму MS Excel 2010. Дані двох досліджуваних груп порівнювали за допомогою непарних t-критеріїв, а для оцінки зв'язків між групами використовували критерій Фішера та критерій хі-квадрат при рівні статистичної значущості p < 0,05.

У 44,5% учасників цього дослідження виявили АР легкого ступеня тяжкості, а у 55,5% — АР середнього або важкого ступеня. Серед пацієнтів з АР 38,1% мали ДСТ, а у 28,6% ураження мало двосторонній характер. У 22,2% та 15,9% пацієнтів відповідно дисфункція була частковою та повною. Крім того, при проведенні тимпанометрії у 38,6% пацієнтів спостерігалася крива типу С, а в решти пацієнтів — крива типу А.

P. Jijesh Jayadevan підкреслює, що дані тимпанометрії можуть вказувати на наявність або відсутність ДСТ, а дані проби Вільямса дозволяють оцінити функцію слухової труби і ступінь тяжкості ДСТ.

Джерело:

Journal of Marine Medical Society

Стаття:

Prevalence of Eustachian Tube Dysfunction in Patients with Allergic Rhinitis: An Observational Cross-sectional Study

Автори:

Jayadevan, P. Jijesh та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: