EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Моноклональні антитіла до CGRP ефективно скорочують кількість днів із головним болем

хронічний мігрень хронічний мігрень
хронічний мігрень хронічний мігрень

Що нового?

У пацієнтів з хронічною мігренню і головним болем, викликаним надмірним використанням лікарських препаратів, застосування моноклональних антитіл до CGRP супроводжується виразним скороченням кількості днів з головним болем.

Дослідження, проведене в умовах реальної клінічної практики, результати якого були опубліковані в журналі «Clinical Neuropharmacology», показало, що введення моноклональних антитіл до кальцитонін-ген спорідненого пептиду (CGRP), особам з хронічною мігренню та головним болем, спричиненим надмірним використанням лікарських засобів може призводити до зменшення кількості днів з головним болем порівняно з терапевтичним підходом, що ґрунтується на використанні стандартних препаратів.

Метою дослідників було оцінити, якою є ефективність трьох моноклональних антитіл до CGRP у порівнянні зі стандартною фармакологічною терапією в усуненні головного болю, викликаного надмірним використанням лікарських препаратів, та хронічної мігрені. Дане проспективне, поперечне, рандомізоване відкрите дослідження включало 88 учасників, у тому числі 23 чоловіки та 65 жінок, які були віднесені до однієї з чотирьох груп: група, яка отримувала еренумаб (19,3 %), група, яка отримувала галканезумаб (29,6 %), група, яка отримувала фреманезумаб ( 25%), та група стандартної медикаментозної терапії/контрольна група (26,1%). Вік учасників становив від 18 до 78 років, середнє значення 44,1 ± 13,6 року. Протягом 6-місячного періоду спостереження усі три групи демонстрували суттєве скорочення кількості днів із головним болем порівняно з контрольною групою.

Внаслідок невеликої кількості пацієнтів у кожній групі та відкритого дизайну дослідження остаточний висновок зробити не можна. Однак видно потенціал зниження кількості днів з головним болем при використанні моноклональних антитіл до CGRP при головному болю, спричиненому надмірним використанням лікарських препаратів, та хронічній мігрені порівняно зі стандартною медикаментозною терапією.

Джерело:

Clinical Neuropharmacology

Стаття:

Medication Overuse Headache, Chronic Migraine and Monoclonal Antibodies Anti-CGRP: A Real-World Study

Автори:

Abouch Krymchantowski et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: