EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність та безпека антирефлюксної мукозектомії у лікуванні пацієнтів з рефрактерною формою ГЕРХ

ГЕРХ ГЕРХ
ГЕРХ ГЕРХ

Що нового?

Антирефлюксна мукозектомія - ефективна, безпечна і добре переносима ендоскопічна процедура, що забезпечує сприятливі клінічні наслідки у пацієнтів з рефрактерною формою ГЕРХ.

Результати систематичного огляду та мета-аналізу, опубліковані в журналі Endoscopy International Open, свідчать, що у пацієнтів з рефрактерною формою гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ) антирефлюксна мукозектомія (ARMS) характеризується високою частотою технічного успіху та підвищенням частоти відповіді на лікування.

Метою дослідження була оцінка безпеки та ефективності ARMS у рамках лікування пацієнтів з рефрактерною формою ГЕРХ. Для вивчення інформації, що стосується результатів ARMS у пацієнтів з рефрактерною формою ГЕРХ, було проведено широкий пошук статей у різних базах даних. Загалом до аналізу було включено 10 досліджень, у яких взяли участь 307 пацієнтів (середній вік 46,9 року, 41,5 % жінки). При проведенні оцінки кінцевими точками були частота відповіді на лікування, частота технічного успіху та частота розвитку небажаних явищ (НЯ). Відповідь на лікування визначали як відміну (повна відповідь) або зниження дози (часткова відповідь) інгібітора протонної помпи (ІПП) після проведення ARMS у період подальшого спостереження.

Частота технічного успіху становила 97,7%, а частота відповіді на лікування — 80,1%. Загальна частота повної відповіді на лікування становила 65,3 %, а загальна частота часткової відповіді на лікування — 21,5 %. Частота розвитку НЯ склала 17,2%, при цьому найчастішими НЯ були дисфагія/стриктура стравоходу (11,4%). За ними слідувала кровотеча (5,0%).

Середня тривалість впливу соляної кислоти (відмінність середніх (MD): 2,39), оцінка за опитувальником про виразність ГЕРХ (GERD-Q, MD: 4,85) та оцінка за опитувальником про якість життя у пацієнтів з ГЕРХ (GERD-HRQL, MD: 14,9) після проведення ARMS значно знизилися. При проведенні аналізу у підгрупах статистично значущої різниці за показниками частоти відповіді на лікування та частоти розвитку НЯ між групою ARMS з накладенням кільця та групою ARMS виявлено не було.

Таким чином, ARMS - ефективний метод терапії у пацієнтів з ГЕРХ, який забезпечує високу частоту відповіді на лікування, має сприятливий профіль безпеки і характеризується статистично значущим поліпшенням якості життя, пов'язаного із захворюванням.

Джерело:

Endoscopy International Open

Стаття:

Anti-reflux mucosectomy for refractory gastroesophageal reflux disease: a systematic review and meta-analysis

Автори:

Rajat Garg і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: