EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Стійкість ізолятів H. pylori до антибіотиків: результати недавнього дослідження

інфекція H. pylori інфекція H. pylori
інфекція H. pylori інфекція H. pylori

Що нового?

Первинна стійкість до метронідазолу, фторхінолонів та кларитроміцину виявлена у 13,3 %, 11,1 % та 16,7 % штамів H. pylori відповідно.

У недавньому дослідженні було розглянуто актуальну проблему стійкості штамів Helicobacter pylori (H. pylori) до антибіотиків у жителів Північно-Західної та Центральної Румунії. Метою цього дослідження, виконаного групою медичних фахівців, була оцінка характеру стійкості ізолятів H. pylori, отриманих при біопсії шлунка, з використанням методів бактеріального посіву та полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР).

У цьому дослідженні у 148 дорослих пацієнтів (87 жінок та 61 чоловік) брали участь переважно жителі Північно-Західної та Центральної Румунії. У цих пацієнтів було ідентифіковано 69 штамів H. pylori як методом посіву, так і методом ПЛР. При дослідженні 63 біоптатів з використанням обох методів було отримано негативні результати. Примітно, що результати одного біоптату виявилися позитивними при посіві, але негативними при ПЛР, тоді як для 15 біоптатів були отримані протилежні результати.

Ключові результати вказували на первинну стійкість до метронідазолу, фторхінолонів та кларитроміцину у 16,7 %, 11,1 % та 13,3 % штамів відповідно. При цьому первинної стійкості до рифампіцину, тетрацикліну та амоксициліну виявлено не було. Стійкість до кларитроміцину, фторхінолонів, метронідазолу, амоксициліну, тетрацикліну та рифампіцину як до додаткових антибіотиків спостерігалася у 75,8%, 30,3%, 65,5%, 1,8%, 1,8% та 7,3% штамів H. pylori відповідно.

При проведенні генетичного аналізу з використанням тесту GenoType HelicoDR генотип A2147G був визначений як найчастіший штам, стійкий до кларитроміцину, на який припадало 62,3 % випадків. Більше того, спостерігався значний рівень відповідності між результатами досліджень методом ETEST (рекомендований метод визначення мінімальної інгібуючої концентрації досліджуваних антибіотиків) та методом ПЛР, особливо стосовно кларитроміцину (85,5 %) та фторхінолонів (78,3 %).

Ці результати наголошують на гострій необхідності проведення додаткових досліджень стійкості H. pylori для розробки ефективних тактик ерадикації. В умовах підвищення стійкості до антибіотиків, особливо в таких регіонах, як Північно-Західна та Центральна Румунія, вкрай важливо впровадити надійні протоколи спостереження та лікування для боротьби з цією проблемою суспільної охорони здоров'я.

Джерело:

Antibiotics (Basel)

Стаття:

Antibiotic Resistance in Helicobacter pylori Isolates from Northwestern and Central Romania Detected by Culture-Based and PCR-Based Methods

Автори:

Carmen Costache і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: