EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Можливість застосування канабіноїдів як альтернативи опіоїдам в лікуванні різних видів болю

біль біль
біль біль

Що нового?

Як знеболювальні засоби канабіноїди ефективні в лікуванні таких видів болю, як біль у літніх людей, біль при фіброміалгії та хронічний нейропатичний біль.

В описовому огляді даних про порівняння опіоїдів та канабіноїдів зроблено висновок про більш високу безпеку канабіноїдів з точки зору розвитку побічних ефектів та потенційної можливості їх застосування в комбінації з опіоїдами для досягнення більш вираженого знеболювального ефекту. Метою дослідження було визначення переваг, ризиків та ефективності застосування канабіноїдів на додаток до опіоїдів у лікуванні різних видів болю.

Розширений пошук даних про застосування канабіноїдів у лікуванні деяких форм болю, включаючи біль у літніх людей, біль при злоякісних новоутвореннях, гострий післяопераційний біль, скелетно-м'язовий біль та нейропатичний біль, виконували в базах даних. Під час підготовки звітів особлива увага приділялася рандомізованим контрольованим дослідженням, систематичним оглядам та метааналізам.

У дослідженнях отримано суперечливі дані щодо застосування канабіноїдів у лікуванні болю. Хоча канабіноїди ефективні в лікуванні деяких видів хронічного болю, наприклад нейропатичного болю, болю при фіброміалгії та болю у літніх, проте у разі гострого післяопераційного болю та різних форм скелетно-м'язового болю вираженої користі від застосування канабіноїдів не встановлено.

Навіть попри певну неоднозначність даних, отримані результати свідчить про здатність канабіноїдів полегшувати біль при злоякісних новоутвореннях. Наявні дані порівняльної оцінки ефективності канабіноїдів та опіоїдів у лікуванні болю обмежені. Побічні ефекти канабіноїдів у більшості випадків відносяться до легкого ступеня важкості. Тим не менш, існує ризик виникнення лікарських взаємодій, розвитку супутніх психічних порушень, впливу на розвиток головного мозку та формування залежності.

Застосування канабіноїдів як терапії першої лінії в лікуванні будь-якого хронічного або гострого болю не підтверджується даними досліджень та діючими рекомендаціями, проте при деяких видах болю канабіноїди можуть мати сприятливий ефект. Можна розглянути можливість їх застосування як додаткової терапії (або замість основної терапії) у пацієнтів без відповіді на терапію першої лінії або пацієнтів з рефрактерним хронічним нейропатичним болем. Для отримання більш надійних результатів необхідно провести додаткові дослідження із застосуванням стандартизованих способів доставки канабіноїдів та схем їх застосування.

Джерело:

Pain and Therapy

Стаття:

Cannabinoids as a Potential Alternative to Opioids in the Management of Various Pain Subtypes: Benefits, Limitations, and Risks

Автори:

Samuel P. Ang і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: