EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка ефективності та безпеки нестероїдних протизапальних засобів для післяопераційного знеболювання при хірургічному втручанні на навколоносових пазухах

біль біль
біль біль

Що нового?

Нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) ефективно полегшують біль після операції на приносових пазухах і попереджають нудоту, не підвищуючи ризик виникнення післяопераційної носової кровотечі.

Згідно з даними систематичного огляду та метааналізу, пацієнти, які отримували НПЗП, що вивчалися (один НПЗП у кожному дослідженні) після операції на приносових пазухах, повідомляли про меншу кількість побічних ефектів, меншу потребу в препаратах екстреної терапії та кращі оцінки інтенсивності болю. Метою огляду та метааналізу була оцінка ефективності та безпеки нестероїдних протизапальних засобів у осіб, які перенесли операцію на навколоносових пазухах.

Пошук проводили у таких електронних базах даних, як MEDLINE, EMBASE, Кокрейнівський центральний реєстр контрольованих досліджень, CINAHL та Міжнародна платформа реєстру клінічних досліджень ВООЗ. Враховувалися результати порівняльних обсерваційних досліджень та рандомізованих контрольованих досліджень (РКД), викладені будь-якою мовою.

Було проведено вилучення даних, оцінку ризику систематичної помилки та скринінг. Кінцеві точки включали оцінки інтенсивності післяопераційного болю, потребу в препаратах екстреної аналгезії та післяопераційні небажані явища (блювання/нудота, носова кровотеча). В огляд було включено 4661 записів, у тому числі 15 РКД (з 1210 учасниками) та 2 обсерваційних дослідження.

Відмінностей в оцінках інтенсивності болю між групою, що приймала НПЗП, і групою, що не приймала НПЗП, після ендоскопічної операції на навколоносових пазухах виявлено не було (стандартизована різниця середніх (СРС) на 0,44 одиниці краще). Застосування нестероїдних протизапальних засобів сприяло зниженню оцінок інтенсивності болю під час септоринопластики порівняно зі схемами без НПЗП (СРС на 1,14 одиниці краще).

Терапія НПЗП зводила до мінімуму потребу в препаратах екстреної терапії (відносний ризик (ВР) = 0,45). Крім того, нестероїдні протизапальні засоби не підвищували ризик розвитку носової кровотечі (ВР = 0,72), але при цьому знижували ризик розвитку нудоти (ВР = 0,62). Таким чином, результати переконливо свідчать на користь призначення НПЗП особам, яким було проведено планову операцію на навколоносових пазухах.

Джерело:

Міжнародний форум алергологів та ринологів

Стаття:

The benefits and risks of non-steroidal anti-inflammatory drugs for postoperative analgesia in sinonasal surgery: a systematic review and meta-analysis

Автори:

Daniel J. Lee і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: