EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Чи підвищений ризик переломів у пацієнтів з еозинофільним езофагітом?

езофагіт езофагіт
езофагіт езофагіт

Що нового?

У пацієнтів з еозинофільним езофагітом у порівнянні з особами без цього захворювання підвищення ризику переломів не було.

Результати загальнонаціонального популяційного когортного дослідження вказують на те, що у пацієнтів з еозинофільним езофагітом (ЕОЕ), порівняно з їхніми братами та сестрами без цього захворювання, підвищення ризику переломів відсутнє. Застосування інгібіторів протонної помпи (ІПП) та стероїдів на ризик переломів при ЕОЕ не впливало.

 Мета цього дослідження полягала в оцінці ризику переломів у пацієнтів з ЕОЕ, а також у вивченні того, чи призводить застосування препаратів, що найчастіше призначаються при ЕОЕ, до підвищення ризику переломів. У дослідженні взяли участь загалом 1263 пацієнти з підтвердженим біопсією ЕОЕ та першим переломом будь-якого виду. До контрольної групи були включені учасники, підібрані за віком та статтю, дані щодо яких були отримані із Загального реєстру населення (n = 5164). Було проведено оцінку відношення ризиків (ВР) переломів з урахуванням таких показників, як наявність діагнозу ЕОЕ та застосування стероїдів та ІПП. В рамках окремого аналізу була виконана оцінка ризику переломів у пацієнтів з ЕОЕ та їхніх братів та сестер (n=1394).

Протягом 4521 людино-року спостереження перший перелом відбувся у 234 учасників з контрольної групи (12,6 випадки на 1000 людино-років) та у 69 пацієнтів з ЕОЕ (15,3 випадки на 1000 людино-років). Після коригування на стать, вік, країну проживання та рік народження статистично значущий зв'язок між наявністю ЕОЕ та підвищенням ризику переломів був відсутній (ВР 1,2). Застосування ІПП та стероїдів для внутрішнього застосування на ризик переломів у пацієнтів з ЕОЕ не впливало.

Порівняно з учасниками з контрольної групи, які не мали ЕОЕ, у пацієнтів із цим захворюванням ризик переломів статистично значимо підвищений не був. Крім того, на величину ризику переломів у пацієнтів з ЕОЕ не впливало застосування стероїдів чи ІПП.

Джерело:

Esophagus

Стаття:

Risk of fractures in individuals with eosinophilic esophagitis: nationwide population-based cohort study

Автори:

John J. Garber і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: