EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Зв'язок рівня вітаміну D та варіанта VDR з алергічним ринітом

алергічний риніт алергічний риніт
алергічний риніт алергічний риніт

Що нового?

Низький рівень вітаміну D пов'язаний з розвитком алергічного риніту (АР). Поліморфізм рецепторів до вітаміну D (rs2228570) не пов'язаний із схильністю до розвитку АР.

Результати метааналізу свідчать про наявність статистично значущого зв'язку між розвитком АР та зниженням рівня вітаміну D. Поліморфізм рецепторів до вітаміну D (VDR) ймовірно не пов'язаний з підвищеною схильністю до розвитку АР. Мета дослідження, проведеного Fei Ju і співавт., полягала у вивченні потенційної ролі рівня вітаміну D і поліморфізму VDR (rs2228570) у схильності до розвитку АР.

Пошук відповідних публікацій був виконаний у таких базах даних, як Science Direct, Google Scholar та PubMed. Для виявлення відповідних досліджень застосовували суворі критерії виключення та включення. З відповідних критеріїв публікацій витягували дані про генотип VDR, рівні вітаміну D і частоту алелів. Для метааналізу використовували програмне забезпечення Comprehensive Meta-Analysis версії 3.3.

Було проаналізовано результати 14 досліджень за участю 1504 пацієнтів з АР та 1435 здорових осіб контрольної групи. Було встановлено, що у пацієнтів з АР рівень вітаміну D статистично значуще нижче, ніж у здорових осіб у контрольній групі (стандартизована різниця середніх: -1,287). Однак у ході метааналізу двох окремих показників, що включав 917 пацієнтів з АР та 847 учасників контрольної групи, схильності до АР виявлено не було. При послідовному аналізі було визначено потребу в проведенні досліджень методом «випадок-контроль» для подальшого вивчення ролі поліморфізму VDR у розвитку АР.

Таким чином, АР пов'язаний з нижчим рівнем вітаміну D і включення додаткового прийому вітаміну D в режим стандартного лікування може мати потенційні переваги. Однак роль поліморфізму VDR у цьому взаємозв'язку залишається неоднозначною, що потребує подальших досліджень для її чіткішого розуміння.

Джерело:

Heliyon

Стаття:

Association of vitamin D levels and VDR variant (rs2228570) with allergic rhinitis: A meta-analysis and trial sequential analysis

Автори:

Fei Ju і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: