EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Кріотерапія при хронічному риніті: клінічні рекомендації та висновки NICE

хронічний риніт хронічний риніт
хронічний риніт хронічний риніт

Що нового?

Посилаючись на недостатній обсяг доказів ефективності та безпеки кріотерапії, Національний інститут здоров'я та клінічного вдосконалення (NICE) Великої Британії пропонує використовувати цей метод при хронічному риніті лише з дослідницькою метою. Незважаючи на отримання перспективних короткострокових результатів, потрібні додаткові дослідження для відбору пацієнтів, вивчення довгострокових результатів та тривалості ефектів.

В умовах безперервного розвитку медичної практики NICE нещодавно оновив клінічні рекомендації щодо використання кріотерапії (холодової терапії) у лікуванні хронічного риніту. Цей перегляд відображає запобіжний підхід до оптимізації тактик лікування та забезпечення найвищих стандартів надання допомоги пацієнтам із цим стійким захворюванням носа. У цьому контексті необхідно глибше вивчити специфіку оновлених клінічних рекомендацій, їх вплив на клінічну практику та результати лікування пацієнтів.

 

(A) Рекомендації

Відповідно до клінічних рекомендацій NICE щодо інтервенційних процедур кріотерапію при хронічному риніті слід використовувати тільки в дослідницьких цілях. Потрібні додаткові дослідження для визначення тривалості ефектів (у тому числі необхідності повторних процедур), відбору пацієнтів та вивчення довгострокових результатів. Наявні дані обмежені та охоплюють різні типи риніту, при цьому вони вказують на відсутність серйозних проблем безпеки, але свідчать про наявність потенційних ускладнень. Короткострокові результати є перспективними, проте зберігається неясність щодо ефективності даного методу лікування, особливо у визначенні найбільш відповідних груп пацієнтів та тривалості терапевтичних ефектів.

 

(B) Захворювання, існуючі методи лікування та процедури

Риніт - це запалення та набряк слизової оболонки носа, які зазвичай зберігаються більше дванадцяти тижнів. Він характеризується такими симптомами, як свербіж, чхання, закладеність чи виділення з носа. Визначають три основні типи риніту: інфекційний, алергічний та неалергічний, неінфекційний риніт.

Тактика лікування риніту залежить від основної причини його розвитку і може включати нефармакологічні підходи, такі як запобігання впливу провокуючого фактора та заходи щодо контролю навколишнього середовища, фармакологічні методи лікування, такі як застосування стероїдів у формі назального спрею та антигістамінних препаратів для прийому внутрішньо, або хірургічні втручання, такі як задня назальна нейректомія.

Процедура кріотерапії при хронічному риніті передбачає застосування місцевої анестезії. У порожнину носа вводять зонд, а наконечник балона під ендоскопічним контролем розміщують в задньому відділі середнього носового ходу. При контакті з цільовою тканиною над задніми носовими гілками нерва кріогенний закис азоту викидається з ємності через наконечник. При цьому заморожується цільова тканина слизової оболонки для знищення задньої носової гілки нерва. Кріогенна суміш зазвичай доставляється протягом 30-60 секунд. При необхідності протилежну сторону можна опрацювати аналогічним чином.

 

(C) Думка комітету

Експетрний комітет NICE провів оперативну оцінку опублікованої наукової літератури для вивчення ефективності та безпеки кріотерапії при хронічному риніті. Цей огляд передбачав комплексний пошук у семи джерелах, включаючи 1 систематичний огляд, 1 рандомізоване контрольоване дослідження, 3 неконтрольовані дослідження, 1 дослідження «випадок-контроль» та 1 аналіз бази даних FDA з досвіду використання виробів виробниками та користувачами. Комітет ретельно розглянув знайдені дані. Ключові результати оцінки ефективності, розглянуті професійними експертами та комітетом, включали поліпшення якості життя, необхідність повторних процедур та зменшення симптомів риніту.

Ключові результати оцінки безпеки включали інфекції, сухість носа, сухість очей, кровотечу та біль. У пацієнтів були запитані коментарі, проте їх не було отримано. Під час розгляду зібраних даних комітет NICE наголосив, що кріотерапія при хронічному риніті не призводила до зниження застосування супутніх лікарських препаратів. Однак було зазначено, що скорочення використання препаратів не було основною метою процедури, і було висловлено припущення, що процедура може підвищити ефективність лікарської терапії.

У більшості розглянутих досліджень були представлені дані подальшого спостереження, отримані протягом одного року.

Короткострокові дані свідчать про поліпшення якості життя та зниження виразності симптомів риніту, незважаючи на те, що ці дані були обмежені та описували пацієнтів з різними типами риніту.

Було висловлено припущення, що цінність кріотерапії при неалергічному риніті може бути вищою, ніж при алергічному риніті, що пов'язано з більшою доступністю методів лікування алергічного риніту.

Доцільно провести додаткові дослідження для забезпечення більш точного розуміння цінності кріотерапії при хронічному риніті і, зокрема, визначення груп пацієнтів, які отримають найбільшу користь від такої терапії, а також для оцінки тривалості ефектів лікування. Було зазначено, що процедура зазвичай виконується у поєднанні з назальною ендоскопією.

Джерело:

National Institute for Health and Care Excellence

Стаття:

Cryotherapy for chronic rhinitis

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: