EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

У новому дослідженні встановлено, що стратегії самоконтролю астми відрізняються за впливом на результати лікування пацієнтів

астма астма
астма астма

Що нового?

Адаптація стратегій самоконтролю астми до конкретних результатів лікування пацієнтів має вирішальне значення задля досягнення оптимальних результатів.

У недавньому систематичному огляді та мережевому метааналізі, опублікованому в журналі The Journal of Allergy and Clinical Immunology, дослідник Терапон Діппайом пролив світло на ефективність різних стратегій самоконтролю для пацієнтів з астмою. Результати дослідження наголошують на важливості адаптації цих стратегій до конкретних результатів лікування пацієнтів. У сфері самоконтролю астми поки що немає ясності щодо найефективніших комплексних показників, які слід впровадити у практику.

Дане дослідження спрямоване на заповнення цієї прогалини, для чого було вивчено ефективність різних стратегій підтримки самоконтролю. У дослідженні Діппайома оцінювався вплив різних стратегій самоконтролю, відповідно до нещодавно розробленої схеми, на пацієнтів з діагнозом «астма». В рамках дослідження було проведено комплексний пошук у медичних базах даних, включаючи PubMed, EMBASE, CENTRAL, CINAHL та PsycInfo. Акцент робився на рандомізованих контрольованих дослідженнях, де ретельно вивчалися наслідки стратегій підтримки самоконтролю у дорослих пацієнтів з астмою.

У дослідженні був задіяний мережевий метааналіз з використанням моделі з випадковими ефектами, в якій як загальний орієнтир використовувалася традиційна медична допомога. Для ранжування різних стратегій підтримки дослідники використовували поверхню під кумулятивною кривою ранжування (SUCRA). До дослідження були включені дані 35 досліджень, в яких взяли участь 5195 пацієнтів. Для класифікації включених досліджень було створено нову схему «Тема, інтенсивність і постачальник/платформа» (TIP). В результаті досліджень було виявлено шість різних характеристик, кожна з яких міститься в елементі в рамках схеми TIP:

1. Поведінкова підтримка частіше за один раз на місяць, що надається через електронну систему охорони здоров'я (e-Health).
2. Поведінкова підтримка, яка надається частіше одного разу на місяць медичним працівником (МП).
3. Поведінкова підтримка, яка надається МП один раз на місяць або рідше.
4. Освітня підтримка, що надається через систему e-Health один раз на місяць або рідше.
5. Освітня підтримка, що надається МП один раз на місяць або рідше.
6. Психологічна підтримка, що надається МП один раз на місяць чи рідше.

Дивно, але поведінкова підтримка протягом одного разу на місяць через систему e-Health продемонструвала значні покращення в контролі астми порівняно з іншими стратегіями підтримки. Примітно, що у цього виду підтримки показник SUCRA виявився найвищим, на рівні 97,6%.

З іншого боку, згідно з ранжируванням за показником SUCRA, поведінкова підтримка, що надається МП один раз на місяць або рідше, потенційно є найбільш ефективним втручанням у плані зниження ризику госпіталізації (89,1%) та кількості відвідувань відділення невідкладної допомоги (84,2%) .

Дослідження наголошує на тонкій природі стратегій підтримки самоконтролю астми, причому їх ефективність варіюється в залежності від різних результатів. Ці результати можуть відкрити перспективи більш персоналізованих і ефективних стратегій лікування астми.

Джерело:

The Journal of Allergy and Clinical Immunology

Стаття:

Comparative Efficacy of Strategies to Support Self-Management in Patients with Asthma: A Systematic Review and Network Meta-Analysis

Автори:

Teerapon Dhippayom et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: