EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Аурикулотерапія сприяє полегшенню болю під час пологів

вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

Аурикулотерапія забезпечувала ефективне зниження інтенсивності болю та покращення сприйняття болю під час пологів при розширенні шийки матки на 6, 8 та 10 см.

У ході систематичного огляду та мережевого мета-аналізу встановлено, що застосування аурикулотерапії у вагітних жінок призводить до ефективного полегшення болю та покращення сприйняття болю за відсутності побічних ефектів. Дослідження, проведене Meng-Meng Xu та співавт., було спрямоване на оцінку ефективності аурикулотерапії щодо полегшення болю під час пологів. Широкий пошук досліджень проводили у трьох базах даних китайською мовою та шести базах даних англійською мовою. У ході пошуку використовували контрольний перелік PRISMA. За допомогою інструменту Кокрейнівської співпраці для оцінки ризику систематичної помилки визначали методологічну якість включених досліджень. Мета-аналіз проводили за допомогою програмного забезпечення Review Manager 5.3. Гетерогенність між дослідженнями оцінювали за допомогою індексу I2.

У мета-аналіз було включено 312 добровольців із 5 досліджень. Аурикулотерапія забезпечувала ефективне зниження інтенсивності болю під час пологів. Оцінки інтенсивності болю при розширенні шийки матки на 6, 8 та 10 см у групі аурикулотерапії були суттєво нижчими, ніж у групі стандартної терапії: різниця середніх становила -1,96, -1,44 та -1,05 відповідно. Крім того, у групі аурикулотерапії була відзначена тенденція до скорочення другої та третьої фази пологів, а також активного періоду пологів.

Не було виявлено жодних доказів того, що аурикулотерапія впливала на оцінку за шкалою Апгар через 1 або 5 хв після народження та на частоту виконання кесаревого розтину. Таким чином, застосування аурикулотерапії пов'язане з ефективним полегшенням болю під час пологів та покращення сприйняття болю. Перед тим, як робити впевнені припущення, необхідно провести ретельно сплановані дослідження з високою якістю для підтвердження отриманих результатів.

Джерело:

Japan Journal of Nursing Science

Стаття:

The effectiveness of auricular acupressure on pain management during labor: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials

Автори:

Meng-Meng Xu і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: