EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Застосування плазми, збагаченої аутогенними тромбоцитами, для прискорення процесу загоєння виразки шлунку та дванадцятипалої кишки

виразка шлунку та дванадцятипалої кишки виразка шлунку та дванадцятипалої кишки
виразка шлунку та дванадцятипалої кишки виразка шлунку та дванадцятипалої кишки

Що нового?

Застосування плазми, збагаченої аутогенними тромбоцитами, сприятливо впливає на результати у пацієнтів з виразкою шлунку та дванадцятипалої кишки і, мабуть, є відповідним методом лікування рефрактерної виразки шлунку та дванадцятипалої кишки (ДПК).

Згідно з результатами рандомізованого контрольованого дослідження, час загоєння виразки шлунку та ДПК у групі застосування плазми, збагаченої аутогенними тромбоцитами (aPRP), був коротшим, ніж у контрольній групі. Ting Xu та співавт. вивчали дію aPRP на процес загоєння виразки шлунку та ДПК, що є багатофакторним комплексним захворюванням.

У ході дослідження 27 пацієнтів з виразкою шлунку та ДПК рандомізували у дві групи: (1) контрольну групу (n = 12), на одержання рабепразолу, та (2) групу PRP (n = 15), на одержання лікування із застосуванням aPRP у комбінації із рабепразолом. Терапевтичний ефект оцінювали на основі оцінки розміру виразки та виразності симптомів.

За результатами лікування у всіх учасників настало загоєння виразки протягом 30 днів. З урахуванням певних незалежних змінних, статистично значущих міжгрупових відмінностей у часі загоєння не виявлено. Згідно з результатами регресійного аналізу, час загоєння виразки шлунку та ДПК був на 6,99 дня коротшим у групі PRP порівняно з контрольною групою. Пацієнтам з вищими оцінками симптомів при первинному обстеженні під час лікування потрібно більше часу для одужання.

Порівняно з контрольною групою стан виразки, що загоїлася, у пацієнтів у групі PRP за результатами ендоскопічного дослідження був порівнянним з нормальним станом слизової оболонки шлунку. Отже, терапія із застосуванням плазми, збагаченої аутогенними тромбоцитами, прискорює процес загоєння виразки шлунку та ДПК. Згідно з висновками авторів, незважаючи на потребу у проведенні додаткових досліджень подальшого ефекту від застосування aPRP, цей метод сприяє загоєнню виразки шлунку та ДПК.

Джерело:

Gastroenterology Research and Practice

Стаття:

Effects of Autologous Platelet-Rich Plasma on Healing of Peptic Ulcers: A Randomized Controlled Trial

Автори:

Ting Xu і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: