EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Нові перспективи лікування пігментного контактного дерматиту азатіоприном

пігментний контактний дерматит пігментний контактний дерматит
пігментний контактний дерматит пігментний контактний дерматит

Що нового?

Застосування азатіоприну зменшує гіперпігментацію та покращує якість життя пацієнтів з пігментним контактним дерматитом.

В рамках недавнього дослідження, результати якого були опубліковані в журналі Clinical and Experimental Dermatology, Surabhi Sinha та співавт. зробили важливе відкриття щодо ефективності лікування неекзематозної форми алергічного контактного дерматиту, що характеризується гіперпігментацією шкіри.

Пігментний контактний дерматит (ПКД), також відомий як меланоз Ріля (МР), важко піддається лікуванню через стійку дермальну гіперпігментацію. Традиційні методи лікування часто виявляються неефективними, у результаті пацієнти відчувають дискомфорт, якість життя знижується. Однак у результаті дослідження азатіоприну відкрилися нові перспективи лікування пацієнтів з ПКД.

У дослідження включили 28 пацієнтів з ПКД та позитивним результатом аплікаційної шкірної проби. У ході дослідження порівнювали ефективність застосування азатіоприну з уникненням контакту з алергенами (УКА) та застосуванням лефлуноміду. Найбільш поширеними алергенами були барвники для волосся та парафенілендіамін. У таблиці 1 та таблиці 2 наведено дані про зниження середньої оцінки (СО) за індексом площі та ступеня тяжкості дермальної пігментації (DPASI) та оцінки за шкалою якості життя при мелазмі (MELASQOL) у трьох групах дослідження (р < 0,001).

Максимальне зниження оцінок спостерігалося при застосуванні азатіоприну (56%). Таким чином, у пацієнтів, які отримували азатіоприн, спостерігалося статистично значуще зниження оцінок DPASI та Hindi MELASQOL. Трансамініт (підвищення рівня печінкових ферментів) був найчастішим небажаним явищем як у групі азатіоприну, так і у групі лефлуноміду.

Джерело:

Clinical and Experimental Dermatology

Стаття:

Comparison of outcomes of azathioprine, leflunomide and allergen avoidance in patients with patch test-positive pigmented contact dermatitis: a randomized comparative study

Автори:

Surabhi Sinha і співавт.

Коментарі (5)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: