EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність застосування азитроміцину в лікуванні хронічного риносинуситу порівняно із застосуванням кларитроміцину

риносинусит риносинусит
риносинусит риносинусит

Що нового?

У пацієнтів з діагнозом хронічного риносинуситу застосування азитроміцину у поєднанні зі стандартною терапією було більш ефективним, ніж застосування кларитроміцину у поєднанні зі стандартною терапією.

Згідно з результатами рандомізованого контрольованого дослідження, опублікованими в журналі Iranian Journal of Medical Sciences, у дорослих із хронічним риносинуситом

4-тижневий курс стандартної терапії у поєднанні з азитроміцином у дозі 500 мг один раз на добу забезпечує більш ефективне зниження виразності симптомів порівняно з проведенням стандартної терапії у поєднанні із застосуванням кларитроміцину у дозі 1000 мг один раз на добу. Метою дослідження Mehdi Askari та співавт. було виконання порівняльної оцінки ефективності застосування макролідів (кларитроміцину та азитроміцину) у поєднанні зі стандартною терапією у лікуванні хронічного риносинуситу.

В рамках цього простого сліпого дослідження методом «випадкової вибірки» було відібрано 102 пацієнти, 90 з яких пройшли рандомізацію та були включені до аналізу. Пацієнти з групи кларитроміцину отримували відповідний препарат у таблетках у дозі 500 мг 2 рази на добу протягом 4 тижнів на додаток до стандартної терапії (парові інгаляції, сироп гвайфенезину, флутиказон та оксиметазолін у вигляді спрею, ін'єкції бетаметазону). Пацієнти з іншої групи отримували азитроміцин у таблетках у дозі 500 мг один раз на добу протягом 4 тижнів.

Оцінку виразності симптомів проводили до та після лікування. Визначення ступеня тяжкості хронічного риносинуситу виконували виходячи з результатів комп'ютерної томографії з допомогою бальної системи Lund — Mackay (LM). Аналіз даних проводили за допомогою SPSS. Статистично значущою вважали різницю зі значенням р < 0,05. Що стосується розподілу за статтю та віком, групи дослідження були порівнянними. Порівняно із застосуванням кларитроміцину, лікування азитроміцином супроводжувалося повним зникненням симптомів у більшої частки пацієнтів (див. таблицю 1).

Оцінки за системою LM на початковому рівні у групах дослідження були подібними. Після проведення лікування оцінки за LM статистично значуще знизилися в обох групах. Однак у групі застосування азитроміцину зміни були значно більш виразними. Таким чином, новий варіант комбінованого лікування (азитроміцин плюс стандартна терапія) пацієнтів з хронічним риносинуситом є цінним.

Джерело:

Iranian Journal of Medical Sciences

Стаття:

Introducing a Novel Combination Therapy with Macrolides for the Treatment of Chronic Rhinosinusitis: A Randomized Controlled Trial

Автори:

Mehdi Askari і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: