EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка ефективності застосування баклофену як додаткової терапії у пацієнтів із симптомами ГЕРХ та рефрактерністю до ІПП

ГЕРХ ГЕРХ
ГЕРХ ГЕРХ

Що нового?

У пацієнтів із симптомами ГЕРХ та рефрактерністю до ІПП застосування баклофену супроводжується зменшенням виразності рефлюксу за декількома показниками.

Результати рандомізованого подвійного сліпого плацебо-контрольованого дослідження вказують на те, що прийом баклофену в дозі 10 мг 3 рази на добу є ефективною ад'ювантною терапією у пацієнтів із симптомами гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ) та рефрактерністю до інгібіторів протонної помпи (ІПП). Метою цього дослідження була оцінка застосування баклофену в порівнянні з плацебо як додаткова терапія у пацієнтів з персистуючими симптомами ГЕРХ на тлі оптимізованої терапії ІПП.

У дослідженні взяли участь 60 пацієнтів (середній вік: 47,5 року (діапазон: 19–73 роки), 41 жінка/19 чоловіків), з яких до групи баклофену рандомізували 31 пацієнта. Осіб з персистуючими типовими симптомами ГЕРХ, які отримували ІПП двічі на добу, рандомізували в групу баклофену в дозі 10 мг або групу плацебо 3 рази на добу протягом 4 тижнів. Учасники пройшли добовий моніторинг рН імпедансним методом на фоні прийому ІПП до та після лікування в рамках дослідження. На протязі всього дослідження учасники заповнювали щоденники ReQuest. Аналіз даних виконували з використанням моделей із змішаними ефектами.

Один пацієнт відкликав згоду на участь у дослідженні, а 5 пацієнтів у групі баклофену достроково припинили лікування через розвиток небажаних явищ. Порівняно з групою плацебо, у групі пацієнтів, які отримували баклофен, було виявлено тенденцію до більш виразного поліпшення самопочуття. Після поділу пацієнтів на підгрупи з урахуванням ймовірності асоціації симптомів з рефлюксом (SAP), статистично значуща користь від прийому баклофену та погіршення симптомів при прийомі плацебо спостерігалися тільки в підгрупі SAP-позитивних пацієнтів (n = 25). На тлі терапії баклофеном загальна кількість випадків рефлюксу згодом зменшилась.

Застосування баклофену також було пов'язане зі скороченням числа випадків розвитку проксимального рефлюксу, що досягає верхніх відділів стравоходу, чого не спостерігалося при прийомі плацебо. У пацієнтів з симптомами ГЕРХ та рефрактерністю до ІПП прийом баклофену, агоніста рецепторів гамма-аміномасляної кислоти (ГАМК), дозволяє знизити виразність рефлюксу за різними показниками. Однак перед початком лікування потрібне проведення моніторингу pH імпедансним методом, оскільки клінічне покращення через 4 тижні було виявлено лише у SAP-позитивних пацієнтів.

Джерело:

Alimentary Pharmacology and Therapeutics

Стаття:

Clinical trial: a controlled trial of baclofen add-on therapy in PPI-refractory gastro-oesophageal reflux symptoms

Автори:

Ans Pauwels і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: