EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Застосування бХМПРП дозволяє покращити якість життя у пацієнтів із псоріатичним артритом

псоріатичний артрит псоріатичний артрит
псоріатичний артрит псоріатичний артрит

Що нового?

У осіб із псоріатичним артритом застосування біологічних хворобо-модифікуючих протиревматичних препаратів (бХМПРП) є ефективним з точки зору покращення якості життя.

Згідно з результатами мета-аналізу застосування бХМПРП у осіб з псоріатичним артритом (ПсА) дозволяє статистично значуще поліпшити якість життя в порівнянні з плацебо. Метою дослідження Yuqiong Lu та співавт. було проведення оцінки впливу застосування бХМПРП на якість життя у пацієнтів із ПсА.

Пошук відповідних досліджень виконували у таких електронних базах даних, як VIP, WanFang, Національна інфраструктура знань Китаю (CNKI), Кокрейнівська бібліотека, Web of Science та PubMed. Вилучали дані про результати, оцінені з використанням наступних інструментів: індекс поширеності та тяжкості псоріазу (PASI) 50/75/90/100, візуальна аналогова шкала (ВАШ), EuroQol, психологічний та фізичний компоненти за короткою формою опитувальника для оцінки здоров'я з 36 пунктів (Short Form 36), індекс якості життя при захворюваннях шкіри та опитувальник оцінки стану здоров'я – індекс інвалідизації (HAQ-DI).

У моделях з випадковими або фіксованими ефектами виконували об'єднання даних з подальшим розрахунком середньої різниці або відношення ризиків з 95% довірчими інтервалами (ДІ). З 3190 виявлених робіт у мета-аналіз було включено 37 рандомізованих контрольованих досліджень (РКД). За результатами аналізу об'єднаних даних було встановлено, що на фоні застосування бХМПРП порівняно з плацебо досягаються більш сприятливі результати при їх оцінці з використанням усіх інструментів. Лікування бХМПРП не було пов'язане зі статистично значущими недоліками і не забезпечувало статистично значущих переваг у порівнянні із застосуванням тофацитинібу та метотрексату (MTX). Результати терапії із застосуванням бХМПРП у поєднанні з MTX та монотерапії MTX були порівнянними.

При оцінці з використанням індексу HAQ-DI середня різниця підсумкових значень у підгрупах, які отримували бХМПРП, порівняно з плацебо склала -0,21, при застосуванні бХМПРП у поєднанні з MTX порівняно з монотерапією MTX - -0,22, при застосуванні бХМПРП порівняно із застосуванням тофацитинібу - -0,01 та при застосуванні бХМПРП у порівнянні з монотерапією MTX - -0,03. Таким чином, застосування бХМПРП забезпечує статистично значуще поліпшення якості життя в осіб із ПсА.

Джерело:

BMJ Open

Стаття:

Effects of bDMARDs on quality of life in patients with psoriatic arthritis: meta-analysis

Автори:

Yuqiong Lu і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: