EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність імунізації вакциною BNT162b2 для профілактики інфекції SARS-CoV-2 у підлітків

COVID-19 COVID-19
COVID-19 COVID-19

Що нового?

У підлітків віком від 12 до 17 років імунізація вакциною BNT162b2 для профілактики інфекції, викликаної вірусом SARS-CoV-2, є ефективною.

Згідно з результатами нещодавнього дослідження встановлено, що імунізація із введенням двох доз вакцини BNT162b2 забезпечує статистично значущий захист підлітків від інфекції, викликаної омікрон-штамом коронавірусу, протягом перших 3 місяців після введення другої дози вакцини. Метою дослідження, проведеного Malcolm Risk і співавт., було оцінити ефективність імунізації та реімунізації вакциною BNT162b2 у віці від 12 до 17 років, а також вплив появи омікрон-штаму коронавірусу та відкриття шкіл на ризик розвитку COVID-19 у підлітків.

Ефективність імунізації та реімунізації вакциною BNT162b2 досліджували за допомогою тест-негативного дизайну та аналізу методом логістичної регресії. Для визначення того, чи виріс у підлітків ризик зараження коронавірусною інфекцією після відкриття школи у порівнянні з контрольною групою, був проведений аналіз методом пропорційної регресії ризиків Кокса, в якому показники підлітків порівнювалися з показниками дорослих у віці від 22 до 33 років або 65 років і старше (контрольна група).

У підлітків, які отримали дві дози вакцини BNT162b2, був досягнутий статистично значущий рівень захисту від інфекції, викликаної омікрон-штамом коронавірусу, протягом перших 3 місяців після введення дози вакцини (ефективність вакцинації: 54,5 %). Однак після цього захист була відсутній. Реімунізація з введенням однієї дози вакцини дозволила відновити ризик до попереднього рівня (ефективність вакцинації: 56,3 %) та знизити розвиток інфекції (відношення шансів: 0,48). У порівнянні з дорослими, у підлітків було відзначено клінічно значуще підвищення ризику розвитку інфекції в період переважання омікрон-штаму коронавірусу.

Таким чином, імунізація з введенням вакцини BNT162b2 забезпечує ефективний захист підлітків від інфекції, викликаної вірусом SARS-CoV-2, проте захист від омікрон-штаму швидко послаблюється, що потребує реімунізації для його відновлення. Вплив відкриття шкіл на ризик розвитку COVID-19 у період переважання омікрон-штаму коронавірусу потребує подальшого вивчення.

Джерело:

Journal of Adolescent Health

Стаття:

Vaccine Effectiveness, School Reopening, and Risk of Omicron Infection Among Adolescents Aged 12–17 Years

Автори:

Malcolm Risk і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: