EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Екстракти босвелії пильчастої та куркуми довгої полегшують біль в кистях рук при остеоартрозі

остеоартроз остеоартроз
остеоартроз остеоартроз

Що нового?

У пацієнтів з остеоартрозом кистей рук прийом комбінованих добавок з екстрактами босвелії пильчастої (Boswellia Serrata) та куркуми довгої (Curcuma longa) може забезпечити ефективне зниження виразності симптомів.

Результати відкритого нерандомізованого неконтрольованого постспостережного дослідження вказують, що добавки з екстрактами Curcuma longa (C. longa) і Boswellia serrata (B. serrata) можна застосовувати як доповнення до стандартної терапії, а також їх прийом є перспективним варіантом лікування болю в кистях рук у пацієнтів із остеоартрозом відповідних суглобів. Мета дослідження полягала у визначенні впливу прийому добавок з екстрактами C. longa та B. serrata на додаток до стандартної терапії на інтенсивність болю в кистях рук.

До дослідження було включено 232 пацієнти з болем у кистях рук незалежно від наявності деформації відповідних суглобів. У ході дослідження пацієнти мали пройти 3-місячний курс вживання добавок, що містять вітамін D у дозі 1,8 мкг, сухий екстракт C. longa у дозі 89 мг та смолу B. serrata у дозі 120 мг. Оцінку інтенсивності болю проводили за 10-бальною візуальною аналоговою шкалою (ВАШ). Додатково збирали інформацію про побічні ефекти, кількість болючих суглобів, задоволеність пацієнтів лікуванням та застосування нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП).

У ході 3-місячного курсу лікування було відзначено статистично значуще зниження інтенсивності болю відносно вихідного рівня (коефіцієнт регресії ± стандартна помилка (СП): −0,19 ± 0,01) та кількості болючих суглобів (коефіцієнт регресії ± СП: −0,022 ± 0,0029). Через 12 тижнів статистично значуще знизився обсяг застосування НПЗП та лікарських засобів місцевої дії (на 64% та 79% відповідно). Розвиток небажаних явищ, можливо пов'язаних із прийомом досліджуваного препарату, було відзначено лише у 3 із 239 (1,3 %) пацієнтів. Загалом 75,5 % пацієнтів виявили бажання продовжити лікування, а 80,3 % задоволені його результатами.

Таким чином, встановлена ефективність застосування добавок з екстрактами C. longa та B. serrata при порушеннях з боку скелетно-м'язової системи, що супроводжуються болем. У дослідженні були отримані цінні дані, які можуть стати основою для проведення клінічного дослідження у ширшій популяції.

Джерело:

Pharmaceutical Biology

Стаття:

Curcuma longa and Boswellia serrata extract combination for hand osteoarthritis: an open-label pre-post trial

Автори:

Yves Henrotin і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: