EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Босвелієві кислоти / екстракт Boswellia serrata - перспективний терапевтичний засіб проти COVID-19 у літніх осіб

COVID-19 COVID-19
COVID-19 COVID-19

Що нового?

Застосування босвелієвих кислот / екстракту Boswellia serrata може бути корисним для усунення симптомів, що супроводжують COVID-19.

Результати дослідження, опубліковані в журналі Inflammopharmacology, вказують на те, що застосування екстракту босвелії пилястої (Boswellia serrata) у низьких та середніх дозах здатне посилити адаптивну імунну відповідь у осіб із симптомами коронавірусної інфекції легкого та помірного ступеня тяжкості. Adel A. Gomaa та співавт. провели огляд для виявлення опублікованих даних досліджень, у яких було б встановлено потенційну терапевтичну дію босвелієвих кислот та екстракту Boswellia serrata проти вірусу SARS-CoV-2 та патологічних станів, що супроводжують цей вірус.

В огляд включені дані, опубліковані за період до березня 2021 р. Пошук відповідних досліджень проводили за такими електронними базами, як Egyptian Knowledge Bank, PubMed, Web of Science та Scopus. У нещодавно проведених дослідженнях було встановлено, що застосування босвеллієвих кислот та екстракту Boswellia serrata є безпечним та призводить до сприятливих ефектів у пацієнтів із симптомами, аналогічними симптомам, що спостерігаються при коронавірусній інфекції.

У порівнянні з прийомом внутрішньо традиційне використання екстракту Boswellia serrata у формі жувальної гумки є корисним (завдяки поліпшенню гігієни щічної поверхні та порожнини рота, а також низької біодоступності при прийомі внутрішньо). Для малозабезпечених верств населення цей засіб є найдешевшим варіантом лікування. Потенційні переваги босвелієвих кислот та екстракту Boswellia serrata обумовлені їх кардіопротекторною, протизапальною, імуномодулюючою, антитромбоцитарною, протигрибковою, антиоксидантною, антибактеріальною та широкою противірусною дією.

Дія босвелієвих кислот та екстракту Boswellia serrata обумовлена ​​різними механізмами. Одним із загальних механізмів може бути пряма взаємодія з IκB-кіназами та придушення експресії генів, що регулюються ядерним фактором κB. Однак нещодавно запропонований механізм дії полягає не тільки в інгібіції босвелієвими кислотами утворення продуктів класичної 5-липоксигенази, але і в продукції протизапальних модуляторів, вибіркових до різних ізоформ ліпоксигенази.

Крім того, застосування босвелієвих кислот у великих дозах може бути корисним для придушення неконтрольованої активації вродженої імунної відповіді. Автори дослідження дійшли висновку, що для оцінки користі застосування босвелієвих кислот при SARS-CoV-2 потрібно отримання більшого обсягу даних клінічних досліджень.

Джерело:

Inflammopharmacology

Стаття:

Boswellic acids/Boswellia serrata extract as a potential COVID-19 therapeutic agent in the elderly

Автори:

Adel A. Gomaa і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: