EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Застосування ботулінічного токсину типу А дозволяє знизити виразність гастропарезу та симптомів з боку шлунково-кишкового тракту у дітей

гастропарез гастропарез
гастропарез гастропарез

Що нового?

У дітей інтрапілоричне введення ботулінічного токсину типу А є ефективним та безпечним методом лікування, що дозволяє знизити виразність симптомів з боку шлунково-кишкового тракту (ШКТ) та гастропарезу.

Згідно з результатами мета-аналізу, у дітей з рефрактерними симптомами з боку верхніх відділів ШКТ незалежно від наявності гастропарезу ін'єкційне інтрапілоричне введення ботулінічного токсину типу А (IPBTI) є безпечним та забезпечує ефективне тимчасове полегшення симптомів. Мета дослідження, проведеного Yamen Ezaizi та співавт., полягала в оцінці ефективності IPBTI у дітей.

Для виявлення дітей (віком до 18 років), яким проводили езофагогастродуоденоскопію з IPBTI з приводу персистуючих симптомів з боку верхніх відділів ШКТ, було виконано ретроспективний пошук даних в електронних медичних картах. У дослідження дітей включали незалежно від наявності гастропарезу, при цьому дітей із симптомами, які могли бути обумовлені захворюванням слизової оболонки, шлунково-кишковою непрохідністю або хірургічним втручанням на шлунково-кишковий тракт, з дослідження виключали. Отримані в результаті пошуку дані включені в мета-аналіз.

До дослідження було включено лише 20 дітей (середній вік: 9,7 року) із симптомами з боку верхніх відділів ШКТ, яким було виконано IPBTI. 17 із 20 дітей пройшли дослідження спорожнення шлунка методом сцинтиграфії. Гастропарез було виявлено лише у 9 (53%) із них. Відповідь на IPBTI було зареєстровано у 10 (50 %) дітей. У включених у дослідження дітей впливу гастропарезу на показники відповіді на лікування методом IPBTI не виявлено.

Згідно з отриманими даними, 4 дітей із відповіддю на першу процедуру IPBTI пройшли відповідну процедуру повторно; ніхто з цих чотирьох дітей користі від повторної процедури не отримав. У дослідженій когорті про побічні ефекти IPBTI не повідомлялося. Згідно з результатами мета-аналізу, відповідь на лікування методом IPBTI була досягнута у 68% пацієнтів, незалежно від наявності у них гастропарезу. У пацієнтів з гастропарезом відповідь на лікування методом IPBTI була досягнута у 66% випадків. Ін'єкційне інтрапілоричне введення ботулінічного токсину типу А дітям є безпечним і може забезпечити моментальне полегшення рефрактерних симптомів з боку верхніх відділів шлунково-кишкового тракту як за наявності гастропарезу, так і за його відсутності.

Джерело:

Pediatric Drugs

Стаття:

Intrapyloric Botulinum Toxin A Injection for Gastroparesis and Functional Upper Gastrointestinal Symptoms in Children: Mayo Clinic Experience, Review of the Literature, and Meta-analysis

Автори:

Yamen Ezaizi і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: