EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ін'єкційне введення ботулінічного токсину знижує виразність больового синдрому, пов'язаного з нічним бруксизмом

зубний біль зубний біль
зубний біль зубний біль

Що нового?

Ін'єкційне введення препарату Ботокс у дозі 10 МО у жувальний м'яз є ефективним варіантом лікування нічного бруксизму.

Результати дослідження, опубліковані в журналі Cureus Journal of Medical Science, вказують, що ін'єкційне введення ботулінічного токсину типу А (БТА) у дозі 10 мишачих одиниць (МЕ) у жувальний м'яз забезпечує зниження виразності м'язових спазмів та інтенсивності болю, пов'язаних з нічним бруксизмом, протягом майже трьох місяців із наступним поступовим поновленням симптомів. Для вивчення ефективності лікування нічного бруксизму із застосуванням препарату Ботокс у різних дозах Zaed Ghassan Shehri та співавт. провели оцінку ін'єкційного введення БТА в дозі 10 МО в жувальний м'яз (один з жувальних м'язів).

У це рандомізоване контрольоване клінічне дослідження було включено 22 пацієнти з болем у жувальному м'язі та чутливістю зубів у зв'язку з стиранням, зумовленим нічним бруксизмом. Пацієнтів розділили на дві групи: групу застосування Ботокса (БО) та групу плацебо (ПЛ), по 11 пацієнтів в обох групах. Показниками ефективності включали оцінки інтенсивності болю та активності м'язів за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ) та з використанням електроміографії (ЕМГ) відповідно.

До аналізу увійшли дані 20 пацієнтів, оскільки за одним пацієнтом у кожній групі відкликали згоду на участь у дослідженні. Між групами дослідження до та після виконання ін'єкції було виявлено статистично значущу відмінність суб'єктивної оцінки інтенсивності болю та об'єктивної оцінки на ЕМГ. У групі застосування БО зміна суб'єктивної оцінки інтенсивності болю у поступовій динаміці була статистично значущою.

Однак, незважаючи на статистично значуще зниження інтенсивності болю через 2 тижні, 1 та 3 місяці після ін'єкції, було відзначено статистично значуще посилення болю через 4 та 6 місяців після ін'єкції. Таким чином, ін'єкційне введення ботулінічного токсину при нічному бруксизмі є ефективним.

Джерело:

Cureus

Стаття:

Evaluation of the Efficacy of Low-Dose Botulinum Toxin Injection Into the Masseter Muscle for the Treatment of Nocturnal Bruxism: A Randomized Controlled Clinical Trial

Автори:

Zaed Ghassan Shehri і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: