EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Позитивна дія ботулінічного токсину в осіб з остеоартрозом колінного суглоба у короткостроковому періоді

остеоартроз колінного суглоба остеоартроз колінного суглоба
остеоартроз колінного суглоба остеоартроз колінного суглоба

Що нового?

Внутрішньосуглобове ін'єкційне введення ботулінічного токсину пацієнтам з остеоартрозом колінного суглоба, особливо за наявності підвищеної больової чутливості, має позитивну дію в короткостроковому періоді.

Результати систематичного огляду рандомізованих контрольованих досліджень (РКД) вказують, що шляхом контролю вивільнення нейромедіаторів, периферичної ноцицептивної сигналізації та хронічного болю, що виникає внаслідок центральної сенситизації, застосування ботулінічного токсину (БТ) має позитивну дію в короткостроковому періоді, особливо при наявності підвищеної больової чутливості. Мета дослідження, проведеного Cristiano Sconza та співавт., полягала у вивченні даних про внутрішньосуглобове ін'єкційне введення БТ в рамках лікування остеоартрозу колінного суглоба порівняно із застосуванням інших консервативних втручань.

Систематичний огляд літератури було проведено пошуком відповідних робіт у таких електронних базах даних, як Research Gate, Pedro, Web of Science, Кокрейнівська бібліотека, Scopus та PubMed. В огляд були включені РКД, в яких вивчали застосування БТ у вигляді ін'єкцій у лікуванні остеоартрозу колінного суглоба та результати яких були опубліковані англійською мовою в журналах, що індексуються за останні 20 років. Для оцінки ризику систематичних помилок у РКД використовували відповідний інструмент Кокрейновського співробітництва.

У огляд було включено 9 досліджень, у яких взяли участь 811 пацієнтів. Пацієнти з контрольної групи отримували різні види лікування, включаючи традиційну фізіотерапію, ін'єкції гіалуронової кислоти та пролотерапію або їх комбінацію (5 досліджень), терапію місцевими анестетиками (1 дослідження), інфільтраційну терапію глюкокортикостероїдами (тріамцинолон, 1 дослідження) або плацебо (2 дослідження). Що стосується якості використаної літератури, два включені в огляд дослідження були оцінені як роботи високої якості, три дослідження - задовільної якості та інші дослідження - низької якості.

Після внутрішньосуглобового введення БТ, яке забезпечило виразне полегшення болю, покращення рухової функції та підвищення якості життя, появи значущих проблем чи розвитку серйозних небажаних явищ не спостерігалося. При порівнянні застосування БТ з іншими широко відомими видами лікування остеоартрозу колінного суглоба не було отримано переконливих результатів через обмежений обсяг наявної інформації. Результати аналізу доступних РКД вказують, що якість методологічної основи внутрішньосуглобового введення БТ при лікуванні остеоартрозу колінного суглоба досить низька. Таким чином, у пацієнтів з остеоартрозом колінного суглоба внутрішньосуглобове ін'єкційне введення БТ є перспективним варіантом лікування.

Джерело:

International Journal of Molecular Sciences

Стаття:

Intra-Articular Injection of Botulinum Toxin for the Treatment of Knee Osteoarthritis: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials

Автори:

Cristiano Sconza і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: