EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Перспективні результати внутрішньополіпного введення будесоніду при лікуванні хронічного риносинусу з поліпами носа

хронічний риносинусит з поліпами носа хронічний риносинусит з поліпами носа
хронічний риносинусит з поліпами носа хронічний риносинусит з поліпами носа

Що нового?

Внутрішньополіпні ін'єкції стероїдів, зокрема будесоніду, є перспективним підходом до лікування назального поліпозу, що викликає мінімальні побічні ефекти в порівнянні з системними стероїдами.

Внутрішньополіпні ін'єкції стероїдів – безпечний та ефективний підхід до лікування назального поліпозу з мінімальними побічними ефектами порівняно з терапією системними стероїдами. Згідно з результатами дослідження, опублікованого в журналі The Laryngoscope, застосування будесоніду як препарату вибору для внутрішньополіпного введення є перспективним стратегічним методом. Дослідження було спрямоване на вивчення ефективності будесоніду, що вводиться шляхом внутрішньополіпної ін'єкції, при хронічному риносинусіті з поліпами носа 2-го типу (ХРСПН) у порівнянні з системними стероїдами та контрольною групою.

У це проспективне подвійне сліпе контрольоване рандомізоване клінічне дослідження було включено 150 пацієнтів з діагнозом ХРСПН, яких розподілили у групи A, B і C у співвідношенні 1:1:1. Пацієнти групи А отримували преднізолон внутрішньо в дозі 1 мг/кг з поступовим зниженням дози 1 раз на добу протягом 2 тижнів. Пацієнти групи B отримували внутрішньополіпні ін'єкції будесоніду 1 раз на тиждень протягом 5 тижнів поспіль. Пацієнти групи (контрольна група) отримували внутрішньополіпні ін'єкції фізіологічного розчину. Оцінки включали визначення рівня IgE у сироватці, загальну оцінку поліпів носа (TNPS), тест для визначення результату хвороб носа та навколоносових пазух (SNOT-22), абсолютну кількість еозинофілів та рівень кортизолу в ранковий час. Ці оцінки виконували до терапії, через 1 тиждень та 6 місяців після лікування.

У всіх групах спостерігалося статистично значуще покращення оцінок у тесті SNOT-22 порівняно з вихідним рівнем. Зниження як у групі прийому препарату внутрішньо, так і в групі ін'єкційного введення було більш вираженим, ніж у контрольній групі (p2 <0,001, p3 <0,001). Аналогічна тенденція спостерігалася щодо показників TNPS (p2 <0,001, p3 <0,001), при цьому виражені зміни в контрольній групі були відсутні.

Таким чином, внутрішньополіпне введення стероїдів, зокрема будесоніду, є безпечним та ефективним методом лікування назального поліпозу з мінімальними побічними ефектами порівняно із системними стероїдами та забезпечує перспективні результати.

Цей підхід особливо рекомендується пацієнтам, у яких спостерігаються часті рецидиви, а також пацієнтам у групі високого ризику, оскільки дозволяє мінімізувати необхідність повторних курсів лікування стероїдами для прийому внутрішньо.

Джерело:

The Laryngoscope

Стаття:

The Efficacy of Budesonide as Intrapolyp Injection Agent in the Management of Type 2 CRSwNP

Автори:

Saad Elzayat і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: