EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність застосування бупівакаїну у поєднанні з бупренорфіном для забезпечення післяопераційної аналгезії при кесаревому розтині

вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

Порівняно із застосуванням тільки бупівакаїну, введення бупівакаїну у поєднанні з бупренорфіном дозволило покращити ефективність аналгезії після кесаревого розтину.

Результати проспективного спостережного дослідження свідчать про позитивний вплив інтратекального введення 0,5 % бупівакаїну у поєднанні зі стандартним введенням бупренорфіну в рамках післяопераційної аналгезії при плановому кесаревому розтині. Мета дослідження полягала в оцінці ефективності аналгезії після кесаревого розтину при застосуванні бупівакаїну як монотерапії та у поєднанні з бупренорфіном.

У рамках дослідження 40 вагітних пройшли рандомізацію для включення до двох груп: 1) групу I на одержання 0,5 % бупівакаїну, і 2) групу II на одержання комбінації 0,5 % бупівакаїну з бупренорфіном у дозі 60 мкг. Оцінку проводили за такими клінічними показниками, як зниження інтенсивності болю за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ), тривалістю аналгезії та частотою розвитку побічних ефектів. Порівняння даних виконували в рамках дисперсійного аналізу (ANOVA).

Порівняно з групою I, у жінок із групи II було відзначено статистично значуще швидшу появу знеболювального ефекту, тривалість якого також була статистично значуще більшою. У групі I оцінки інтенсивності болю за ВАШ та кількість застосовуваних резервних препаратів були вищими порівняно з групою II. Частота розвитку небажаних явищ у групі, яка отримувала бупренорфін, була вищою (див. таблицю 1).

Таким чином, застосування бупівакаїну у поєднанні з бупренорфіном забезпечує перевагу з точки зору ефективності аналгезії після проведення кесаревого розтину.

Джерело:

The Journal of Pharmacy and Bioallied Sciences

Стаття:

Comparative Evaluation of Intrathecal Bupivacaine 0.5% With Intrathecal Bupivacaine 0.5% and 60-µg Buprenorphine for Postoperative Analgesia in Elective Cesarean Section Patients

Автори:

TR Shrinivas і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: