EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Подовження часу до появи потреби у знеболюванні на фоні застосування бупівакаїну у поєднанні з дексмедетомідином для спінальної анестезії при кесаревому розтині

вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

У вагітних, яким було показано кесарів розтин, застосування комбінації бупівакаїну та дексмедетомідину забезпечувало виразне подовження часу до регресії сенсорного та моторного блоку, а також більш тривале знеболювання.

Результати подвійного сліпого рандомізованого клінічного дослідження свідчать, що порівняно із застосуванням бупівакаїну у вигляді монотерапії або у поєднанні з меперидином інтратекальна інфузія бупівакаїну у поєднанні з дексмедетомідином забезпечує безпечне та ефективне знеболювання при плановому кесаревому розтині. Мета дослідження Simin Azemati та співавт. полягала в оцінці особливостей блокади при виконанні спінальної анестезії із застосуванням бупівакаїну у вигляді монотерапії або у поєднанні з меперидином або дексмедетомідином, а також побічних ефектів такої анестезії.

У рамках дослідження 90 вагітних жінок рандомізували до трьох груп дослідження. Жінки у групі B отримували бупівакаїн у дозі 10 мг інтратекально, жінки у групі BD – бупівакаїн у дозі 10 мг та дексмедетомідин у дозі 5 мкг, а жінки у групі BM – бупівакаїн у дозі 10 мг та меперидин у дозі 10 мг. У ході проведення процедур оцінювали якість знеболювання. Аналіз тривалості сенсорного та моторного блоку, а також ускладнень анестезії виконували у програмі SPSS Statistics 21. Значення p нижче 0,05 вважали статистично значущими.

У всіх групах дослідження час до настання моторного та сенсорного блоку був порівнянним. Однак у групі BD час до регресії блоку був статистично значуще більш тривалим у порівнянні з групами B і BM. Порівняно з групою B знеболювання у групах BD та BM тривало статистично значуще довше. У групі BD седація порівняно з групами B та BM була більш виразною (див. таблицю 1).

У жінок з групи B були зареєстровані випадки розвитку м'язового тремтіння, частота якого в цій групі була статистично значуще вище, ніж у групах BD і BM. Частота розвитку свербежу у групі BM була статистично значуще вище порівняно з групами B та BD (див. таблицю 2).

У всіх групах частота розвитку побічних ефектів була порівнянною. Порівняно із застосуванням бупівакаїну у поєднанні з меперидином та як препарат монотерапії час до регресії моторного та сенсорного блоку при застосуванні у поєднанні з дексмедетомідином був статистично значуще більшим.

Джерело:

Pain Research and Management

Стаття:

Analgesic Characteristics of Bupivacaine Alone and in Combination with Dexmedetomidine or Meperidine in Spinal Anesthesia during Cesarean Section: A Double-Blind Randomized Clinical Trial Study

Автори:

Simin Azemati і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: