EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Порівняння ефективності трансдермальних пластирів з бупренорфіном та фентанілом для полегшення післяопераційного болю після хірургічного втручання на нижніх кінцівках

analgesic_patch analgesic_patch
analgesic_patch analgesic_patch

Що нового?

Застосування трансдермального пластиру з бупренорфіном (у дозі 20 мкг/год) за 12 годин до хірургічного втручання є ефективним методом аналгезії у післяопераційному періоді та не пов'язане з розвитком серйозних побічних ефектів.

Згідно з результатами рандомізованого контрольованого дослідження, опублікованими в журналі Journal of Anaesthesiology Clinical Pharmacology, використання трансдермального пластиру з бупренорфіном у дозі 20 мкг/год забезпечує більш ефективне зниження інтенсивності гострого болю після артроскопії нижніх кінцівок в порівнянні з пластирами бупренорфіну 10 мкг/год та фентанілу 25 мкг/год.

Мета цього проспективного подвійного сліпого дослідження полягала у визначенні ефективності знеболювальної дії трансдермальних пластирів з бупренорфіном та фентанілом щодо контролю болю у післяопераційному періоді у дорослих пацієнтів, яким була показана артроскопія нижніх кінцівок.

Учасники були рандомізовані у 3 групи: (i) група 1 (пластир з фентанілом у дозі 25 мкг/год); (ii) група 2 (пластир з бупренорфіном у дозі 10 мкг/год) та (iii) група 3 (пластир з бупренорфіном у дозі 20 мкг/год). Трансдермальний пластир накладали за 12 годин до операції. Протягом 72 годин після хірургічного втручання визначали середню оцінку за числовою рейтинговою шкалою (NRS), загальне споживання екстрених знеболювальних засобів, частоту розвитку небажаних явищ, пов'язаних із застосуванням досліджуваного лікування та гемодинамічний статус.

Була виконана підсумкова оцінка даних 150 із 175 учасників, що пройшли скринінгове обстеження. Вихідні характеристики пацієнтів у 3 групах були зіставні. Медіана оцінки за числовою рейтинговою шкалою (NRS) через 2, 4, 8, 12 та 24 год після артроскопії (критерій Краскела-Уолліса) була найнижчою в групі 3 (див. таблицю 1).

Загальне споживання диклофенаку як екстреного знеболювального засобу було найнижчим у групі 3 порівняно з іншими групами без статистично значущого підвищення частоти розвитку небажаних явищ (див. таблицю 2).

Таким чином, пластир з бупренорфіном дозволяє ефективно та безпечно полегшити гострий біль після хірургічного втручання на нижніх кінцівках.

 

Джерело:

Journal of Anaesthesiology Clinical Pharmacology

Стаття:

Comparative evaluation of analgesic efficacy of buprenorphine transdermal patch and fentanyl patch in management of postoperative pain after arthroscopic lower limb surgery: A randomized controlled trial

Автори:

Hariom Khandelwal і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: