EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Зростання числа випадків професійного вигоряння та розвитку депресії серед лікарів: звіт

депресія депресія
депресія депресія

Що нового?

У зв'язку із пандемією COVID-19 почастішали випадки професійного вигоряння серед лікарів, зокрема серед лікарів швидкої допомоги. Приблизно кожен п'ятий лікар зазнає депресії.

Згідно з результатами нещодавно опублікованого звіту «Професійне вигоряння та депресія у лікарів» (Physician Burnout & Depression), останнім часом спостерігається різке зростання частоти професійного вигоряння та депресії у лікарів. Лікарям запропонували взяти участь у 10-хвилинному онлайн-опитуванні. Понад 13 000 лікарів-практиків 29 спеціалізацій опитали про стан їхнього психічного здоров'я і про те, як вони справляються з вигорянням на роботі. Пандемія нової коронавірусної інфекції COVID-19 стала для медичних працівників важким викликом. Лікарі відчували складність із поверненням до свого звичайного робочого розпорядку. Крім того, їм доводилося мати справу зі стресом, пов'язаним із COVID-19, нестачею персоналу та страхом за здоров'я власних дітей.

У 2022 році 47% лікарів-практиків повідомили про професійне вигорання. Різке зростання професійного вигоряння спостерігалося у лікарів швидкої допомоги - з 43 до 60%. Число випадків вигоряння на роботі збільшилося у лікарів обох статей. Щодо конкретних випадків професійного вигоряння, найпоширенішою причиною був надмірний обсяг паперової роботи. Приблизно 34% лікарів вважають, що вигорянню чималою мірою сприяє їхній тип особистості.

Найбільше практикуючих лікарів засмучують обмежені можливості системи охорони здоров'я, що не дозволяють забезпечити своїх пацієнтів всією необхідною допомогою (моральні страждання).

У порівнянні з лікарями молодше 35 років, лікарів у віці 45-54 років рідше турбує те, що інші можуть справлятися з професійним вигорянням краще за них - 22 і 13% відповідно. Приблизно половина опитаних лікарів вважає, що вони справляються з вигорянням на роботі не краще і не гірше за інших. За наявними даними, цього року професійне вигоряння зазнавали 48% лікарів, які працюють у лікарнях. Вигоряння та його наслідки відбиваються на більшості аспектів життя медичних працівників. Декілька медиків відзначили, що фізичні вправи допомагають їм боротися зі стресом. Згідно з опитуванням, 63% лікарів виконують вправи для підтримки психічного здоров'я.

Для багатьох лікарів місяці, проведені в карантині під час пандемії COVID-19, були менш стресовим та важким періодом, ніж сама ситуація. Зняття обмежень та повернення людей на робочі місця, а також стрес, нестача персоналу та тривога щодо можливого зараження близьких призвели до зростання частоти випадків професійного вигоряння. Ця частота була суттєво вищою, ніж у перший рік пандемії, коли лікарні тимчасово закрилися на карантин.

Приблизно 68% лікарів заявляють, що вигоряння вплинуло на їхні особисті стосунки. Вони зазначають, що під час стресу їм важче стримувати емоції, що призводить до частих сварок. Залишається менше часу та сил на романтичні відносини, а багато батьків відчувають почуття провини за те, що приділяють менше часу своїм дітям. Для пом'якшення наслідків вигоряння лікарі використовували зовнішні та внутрішні стратегії поведінки: вони намагалися покращити умови, щоб не переробляти, а також шукали нові внутрішні способи боротьби зі стресом.

Багато лікарів переконані, що в інших професіях частота професійного вигоряння є нижчою. Не більше 36% опитаних вважають, що вчителі відчувають такий самий ступінь вигоряння, незважаючи на те, що понад 41% вчителів кидають професію протягом перших п'яти років саме через вигоряння. Близько однієї п'ятої (21%) опитаних лікарів зізналися, що зазнає депресії. У чверті з них (що є статистично значущою часткою) була діагностована «клінічна депресія».

Третина фахівців, які повідомили про депресію, також заявили, що стикалися з депресією у минулому. Кожна людина має свій набір внутрішніх та зовнішніх навичок, який впливає на якість взаємодії з навколишнім світом. Кожен із цих факторів формує відносини між лікарем та пацієнтом. При цьому близько 53% лікарів повідомили, що депресія не впливає на їхню взаємодію з пацієнтами.

На ймовірність розвитку депресії може впливати ряд змінних не генетичного характеру, наприклад, у родичів, які виросли у несприятливому середовищі, можуть розвинутись навички опору стресу. За оцінками в середньому 65 % випадків депресії пов'язані з способом життя, а 35 % випадків на розвиток захворювання можуть впливати спадкові чинники.

COVID-19 несприятливо позначився на рівні задоволеності роботою та особистим життям. Більшість опитаних зазначили, що до пандемії число радісних днів, мабуть, було більше, а сумних — менше. Люди рідше проводять час разом, багато хто втратив роботу або втратив джерела доходу, втратив друзів або близьких через хворобу. Більшість лікарів знаходять радість та душевний спокій, спілкуючись із близькими, займаючись улюбленими захопленнями чи спортом. Єдиною істотною гарантією збереження психічного здоров'я є близькі та особисті зв'язки.

Проте майже 32% респондентів не погодилися з тим, що час, проведений із друзями та сім'єю, приносить користь душевному здоров'ю. Це з тим, що основними чинниками стресу є самотність і соціальна ізоляція, і близько 25 % лікарів зазначали, що відчувають самотність. Загалом 42% лікарів повідомили, що на своїй роботі вони можуть скористатися програмою пом'якшення наслідків вигоряння та стресу. Створення груп підтримки серед колег та організація спеціалізованої допомоги на місцях можуть допомогти полегшити робоче навантаження на лікарів, які зазнають вигоряння.

Майже половина опитаних медичних працівників вважає, що здатна самостійно впоратися із емоційними труднощами. У суспільстві все ще не прийнято відкрито обговорювати питання психічного здоров'я, і ​​в кількох лікарів постраждала кар'єра, коли стало відомо про їхні психічні проблеми. Оскільки професійне вигоряння провокують кілька факторів, існує низка способів покращити ситуацію.

Зокрема, 39% лікарів вважають, що більш гнучкий робочий розклад може допомогти знизити ризик вигоряння. У багатьох організаціях серйозно ставляться до ідеї зниження ризику професійного вигоряння, тому лікарі, а також фахівці в галузі психічного здоров'я з традиційною підготовкою змогли скористатися послугами консультантів та дізнатися про нові способи боротьби з вигорянням на робочому місці.

Джерело:

Medscape

Стаття:

Physician Burnout & Depression Report 2022: Stress, Anxiety, and Anger

Автори:

Leslie Kane і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: