EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Дихальні вправи та тривалість пологів

біль під час пологів біль під час пологів
біль під час пологів біль під час пологів

Що нового?

Виконання дихальних вправ є ефективним додатковим втручанням для скорочення тривалості другої стадії пологів.

Результати систематичного огляду та метааналізу вказують, що виконання дихальних вправ під час пологів дозволяє ефективно скоротити тривалість другої стадії пологів. Метою роботи Alwin Issac та співавт. була оцінка впливу виконання дихальних вправ на тривалість пологів. Пошук квазіекспериментальних та рандомізованих контрольованих досліджень, в яких оцінювали ефективність впливу дихальних вправ на тривалість пологів, проводили в таких електронних базах даних, як ClinicalKey, Web of Science, EMBASE, CINAHL, MEDLINE та SCOPUS.

Основною кінцевою точкою була тривалість пологів. Додатковими кінцевими точками були тривога, тривалість присутності болю, оцінка за шкалою Апгар, епізіотомія та метод розродження. Для виконання метааналізу використали програму RevMan v5.3. У включених до огляду дослідженнях взяли участь 1418 жінок. Середній термін вагітності у жінок, які взяли участь у дослідженнях, становив 38,9 тижнів. Порівняно з контрольною групою завдяки дихальним вправам у жінок із групи проведення втручання друга стадія пологів була менш тривалою. Виконання дихальних вправ є доцільним упереджуючим методом, що дозволяє скоротити тривалість другої стадії пологів.

Джерело:

Journal of Global Health

Стаття:

Effectiveness of breathing exercise on the duration of labour: A systematic review and meta-analysis

Автори:

Alwin Issac і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: