EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Використання рівнів CCL2 та CXCL10 у сироватці крові матері для прогнозування ризику передчасних пологів

вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

У вагітних жінок із високим ризиком передчасних пологів рівень CCL2 демонструє найвищу прогностичну силу щодо розродження протягом 7 днів, а CXCL10 – щодо розродження до терміну 34 тижнів вагітності.

У проспективному когортному дослідженні низькі рівні CC-хемокін-ліганду 2 (CCL2) у сироватці крові вагітних жінок з високим ризиком передчасних пологів корелювали з підвищеним ризиком розродження протягом 7 днів. При цьому підвищені рівні CXC-хемокін-ліганду 10 (CXCL10) у сироватці крові більшою мірою вказували на підвищений ризик розродження до терміну 34 тижнів вагітності. Прогностична сила була найбільш надійною у разі підвищення співвідношення рівнів CXCL10/CCL2.

Мета дослідження полягала в оцінці того, чи можна за допомогою рівнів хемокінів CCL2 та CXCL10 прогнозувати ризик спонтанних передчасних пологів у когорті вагітних жінок із клінічними проявами високого ризику. У дослідження було включено 109 жінок із клінічними проявами високого ризику передчасних пологів у період від 20+0 до 31+6 тижнів вагітності. Критеріями включення були наявність передчасних пологів в анамнезі, довжина шийки матки <25 мм, болісні перейми або регулярні скорочення (<3 за 30 хвилин).

При надходженні у жінок збирали зразки крові та визначали рівні біомаркерів з використанням сендвіч-імуноаналізу (твердофазний імуноферментний аналіз (ELISA)). Основною кінцевою точкою дослідження були спонтанні передчасні пологи до терміну 34 тижнів вагітності, а додатковою кінцевою точкою - пологи до терміну 37 тижнів вагітності або протягом 7 днів після включення до дослідження. Загалом 16 жінок (14,7%) народили до 34 тижнів вагітності, 20 жінок (18,4%) – у період від 34+0 до 36+6 тижнів вагітності.

Крім того, 6 жінок (5,5%) народили протягом 7 днів після госпіталізації. У жінок, які перенесли передчасні пологи (до 34 тижнів вагітності), середній рівень CXCL10 у сироватці крові був вищим (115 пг/мл), ніж у жінок, які народили на 34-му тижні вагітності або пізніше (61 пг/мл). Аналогічно, рівні CXCL10 були вищими у жінок, які народили до терміну 37 тижнів вагітності (103 і 53 пг/мл відповідно). Зниження рівня CCL2 у сироватці крові матері, навпаки, було пов'язане з розродженням протягом 7 днів після надходження (25 та 73 пг/мл відповідно) та передчасними пологами до 34 тижнів вагітності (46 та 73 пг/мл відповідно).

Використання співвідношення рівнів CXCL10/CCL2 покращило прогностичну модель: площа під кривою операційних характеристик (ROC-AUC) для ймовірності пологів до терміну 34 тижнів вагітності склала 0,83, що відповідає значенням позитивної прогностичної цінності, специфічності та чутливості 0,43, 0 86 та 0,67 відповідно при пороговому значенні 2,2. Рівні обох хемокінів мали високу прогностичну цінність з метою оцінки ризику передчасних пологів у довгостроковій перспективі.

Джерело:

BMC Pregnancy and Childbirth

Стаття:

Prediction of spontaneous preterm birth using CCL2 and CXCL10 in maternal serum of symptomatic high-risk pregnant women: a prospective cohort study

Автори:

Jessica Alana Hoffmann і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: