EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Можливість диференціації ГЕРХ та функціональної печії за допомогою стоматологічних оглядів

печія печія
печія печія

Що нового?

У пацієнтів із печією стоматологічний огляд (на предмет наявності патологічного стирання зубів, захворювань пародонту) корисний для диференціальної діагностики функціональної печії та ГЕРХ.

Згідно з результатами дослідження, диференціацію гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ) та функціональної печії (ФП) можна полегшити шляхом проведення стоматологічного огляду. Наявність патологічного стирання зубів (ПСЗ) та захворювань пародонту (ЗП) зазвичай вказувало на ГЕРХ, при цьому відсутність стоматологічних захворювань часто була пов'язана з ФП.

Krisztina Helle та співавт. провели дослідження з оцінки частоти ПСЗ та ЗП у пацієнтів із печією. У дослідженні також вивчали зв'язок між цими стоматологічними захворюваннями та ГЕРХ та ФП. До дослідження було включено 116 пацієнтів із печією (51 чоловік, 65 жінок) віком від 17 до 80 років. Їм провели дослідження стравоходу та ротової порожнини. Прийом лікарських засобів, що впливають на травлення, було припинено за місяць до дослідження стравоходу. Гастроскопію проводили під місцевою анестезією, реєструючи патологію стравоходу.

Ступінь тяжкості езофагіту оцінювали, використовуючи критерії Лос-Анджелеської класифікації. На підставі цих критеріїв для кількісного визначення ступеня тяжкості езофагіту використовували таку систему оцінок: 0 – відсутність ерозії, 1 – LA-A, 2 – LA-B, 3 – LA-C та 4 – LA-D. Значні порушення моторики виключали за допомогою манометрії стравоходу високої роздільної здатності за класифікацією Чикаго 3.0. Для проведення імпеданс-моніторингу pH потрібно ретельне позиціонування датчика pH під контролем манометра приблизно на 5 сантиметрів вище нижнього стравохідного сфінктера.

У 89% (103/116) учасників було виявлено стоматологічні захворювання. У учасників із ЗП та ПСЗ спостерігалося виразне підвищення оцінок ступеня тяжкості езофагіту (1,8 порівняно з 0,9), більш висока частота патологічного рефлюксу (90,0 % порівняно з 27,8 %) та різні криві середнього імпедансу порівняно із учасниками без стоматологічних захворювань. І навпаки, при обстеженні пацієнтів з ГЕРХ спостерігалася статистично значуще висока частота ПСЗ та ЗП, особливо у пацієнтів з наявністю обох симптомів (28,9 % порівняно з 2,0 %), більш важка форма ЗП (1,5 порівняно з 1,0) та більш тривалий анамнез печії (15 років порівняно з 9 роками) порівняно з пацієнтами з ФП.

Для диференціальної діагностики ГЕРХ та ФП є корисним проведення стоматологічного обстеження пацієнтів із печією. ПСЗ і ЗП часто вказували на ГЕРХ. Відсутність стоматологічних захворювань зазвичай пов'язана з ФП.

Джерело:

World Journal of Gastroenterology

Стаття:

Dental evaluation is helpful in the differentiation of functional heartburn and gastroesophageal reflux disease

Автори:

Krisztina Helle і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: