EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка здатності дексмедетомідина знижувати ефективну концентрацію ропівакаїна, необхідну для блокади привідного каналу

Оцінка здатності дексмедетомідина знижувати ефективну концентрацію ропівакаїна, необхідну для блокади привідного каналу Оцінка здатності дексмедетомідина знижувати ефективну концентрацію ропівакаїна, необхідну для блокади привідного каналу
Оцінка здатності дексмедетомідина знижувати ефективну концентрацію ропівакаїна, необхідну для блокади привідного каналу Оцінка здатності дексмедетомідина знижувати ефективну концентрацію ропівакаїна, необхідну для блокади привідного каналу

Що нового?

Хірурги-ортопеди можуть використовувати дексмедетомідин, щоб знизити дозу ропівакаїна, що застосовується для анестезії в ході хірургічного втручання з приводу тотального ендопротезування колінного суглоба.

Згідно з даними дослідження, опублікованими в журналі Medical Science Monitor, периневральне введення дексмедетомідина в дозі 1 мкг / кг може сприяти зниженню медіани ефективної концентрації ропівакаїна, необхідної для блокади привідного каналу.

При тотальному ендопротезуванні колінного суглоба широко використовується мультимодальна аналгезія (наприклад, блокада привідного каналу в поєднанні з місцевою інфільтраційною анестезією і блокадою ділянки між підколінною артерією і задньою частиною колінного суглоба). Однак слід взяти до уваги той факт, що в ході такого лікування зростає потреба в місцевих анестетиках.

У цьому дослідженні, проведеному Chunguang Wang і співавт., була вивчена можливість зниження обсягу споживання місцевих анестетиків за рахунок застосування дексмедетомідина для блокади міжфасціального простору у пацієнтів, яким проводили хірургічне втручання з приводу тотального ендопротезування колінного суглоба.

В рамках дослідження 54 пацієнтів, яким було показано проведення первинного тотального ендопротезування колінного суглоба, розподіляли в групу R (групу застосування ропівакаїна) або групу RD (групу застосування дексмедетомідина). На початковому етапі доза ропівакаїна становила 0,5%, а потім її варіювали в залежності від реакції попереднього учасника. Після цього визначали медіану ефективної концентрації.

Через 30 хвилин після блокади привідного каналу і в ході відновлення після загальної анестезії сила чотириголового м'яза у пацієнтів в групі R або групі RD була порівнянна. Медіана ефективної кількості ропівакаїна, необхідного для блокади привідного каналу, в групі RD становила 0,29%, що було нижче за відповідний показник в групі R (0,38%). Таким чином, застосування дексмедетомідина дозволяє досягти зниження ефективної концентрації місцевого анестетика.

Джерело:

Medical Science Monitor

Стаття:

Perineural Dexmedetomidine Reduces the Median Effective Concentration of Ropivacaine for Adductor Canal Block

Автори:

Chunguang Wang і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: