Харчові
добавки можна використовувати для профілактики і лікування респіраторних
вірусних інфекцій (РВІ).
Результати дослідження, опублікованого в Expert review of respiratory medicine, вказують, що використання харчових добавок в профілактиці і лікуванні РВІ може виявитися ефективним. Пошук рандомізованих контрольованих досліджень, які підтверджують ефективність застосування харчових добавок в профілактиці і лікуванні РВІ, виконували в базах даних Google Scholar, PubMed, Web of Science.
В цілому в систематичний огляд включили 39 рандомізованих контрольованих досліджень (n = 16 797). Додавання вітаміну D в раціон пацієнтів, які страждають від його дефіциту, призвело до зниження виразності симптомів РВІ. Також в якості харчових добавок найчастіше використовували специфічні штами лактобацил, які входили до складу пребіотиків, які сприяють селективного росту мікрофлори і, таким чином, надають позитивний ефект при їх застосуванні для профілактики і лікування ГРВІ. Крім того, встановлено, що додавання екстракту женьшеню у вигляді ад'ювантної терапії може попередити розвиток РВІ.
Однак
автори дослідження зробили висновок про те, що для підтвердження спостережень і
визначення оптимальної, безпечної дози і тривалості терміну використання
рекомендованих харчових добавок необхідно проведення подальших довгострокові
досліджень.
Expert Review of Respiratory Medicine
Effects of select dietary supplements on the prevention and treatment of viral respiratory tract infections: a systematic review of randomized controlled trials
Nafiseh Shokri-Mashhadi і співавт.
Коментарі (0)