EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Потенціал фізичної активності у поліпшенні перебігу фіброміалгії

фіброміалгія фіброміалгія
фіброміалгія фіброміалгія

Що нового?

Фізична активність потенційно може полегшити перебіг фіброміалгії, можливо, позитивно впливаючи на периферичні фактори, які сприяють інвалідизації, пов'язаній з болем.

Згідно з результатами пілотного рандомізованого контрольованого дослідження немедикаментозної терапії, заняття фізичною активністю покращують перебіг фіброміалгії. Мета цього дослідження полягала в оцінці ефективності 12-тижневої багатокомпонентної програми фізичної активності вдома, що включала аеробні тренування та тренування з обтяженнями, а також вправи на рухливість, у підвищенні щільності інтраепідермальних нервових волокон (IENFD), зниженні інвалідизації та сприйняття болю серед дорослих із фіброміалгією.

У рамках дослідження 34 учасниці з діагнозом фіброміалгія (вік 51,5±11,88 року) були рандомізовані у дві групи. Пацієнтки групи досліджуваного втручання (n = 17) брали участь у програмі контрольованої багатокомпонентної фізичної активності вдома двічі на тиждень, а пацієнтки контрольної групи (n = 17) слідували загальній програмі аеробних вправ. Біопсію шкіри проводили до початку програм фізичної активності та через 18 місяців послідовних занять або в рамках програми контрольованої фізичної активності, або загальної програми аеробних вправ.

Учасниці обох груп одночасно отримували медикаментозне лікування прегабаліном та (або) дулоксетином. У групі регулярних занять контрольованою фізичною активністю було відзначено виражене поліпшення як оцінок по опитувальнику для оцінки впливу фіброміалгії (FIQ), так і щільності епідермальних волокон на проксимальних та дистальних ділянках. Отже, включення фізичної активності може принести потенційну користь, позитивно впливаючи на периферичні фактори, що сприяють інвалідизації, пов'язаній з болем.

Джерело:

Clinical and Experimental Rheumatology

Стаття:

A multicomponent physical activity home-based intervention for fibromyalgia patients: effects on clinical and skin biopsy features

Автори:

Gentile E і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: