EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Потенціал фекального лактоферину у прогнозуванні довгострокових результатів при виразковому коліті

виразковий коліт виразковий коліт
виразковий коліт виразковий коліт

Що нового?

У пацієнтів з виразковим колітом рівень фекального лактоферину може бути прогностичним фактором довгострокових результатів лікування та ризику колектомії.

Згідно з результатами ретроспективного аналізу, фекальний лактоферин може бути цінним прогностичним біомаркером, що дозволяє отримати корисну інформацію як про довгострокові результати лікування, так і про ризик колектомії у пацієнтів з виразковим колітом. Мета дослідження полягала в оцінці можливості використання рівня фекального лактоферину як раннього прогностичного чинника довгострокових результатів при виразковому коліті.

У дослідження були включені пацієнти, які отримували біологічні препарати, для яких були отримані дані про концентрацію фекального лактоферину на 4-му тижні досліджень UNIFI та PURSUIT (n==1063). Оцінка включала результати лікування, такі як гістологічне поліпшення та ремісія, ендоскопічне поліпшення та ремісія, а також клінічна ремісія, кожен з яких оцінювали після завершення періоду підтримуючої терапії. У підгрупі дослідження PURSUIT (n==667) випадки колектомії реєстрували в період з 0-го до 228-го тижня.

Використовуючи багатофакторний логістичний аналіз та регресійний аналіз пропорційних ризиків Коксу, оцінювали взаємозв'язок між рівнями фекального лактоферину та наслідками лікування, а також ймовірністю колектомії. Було виявлено взаємозв'язок підвищеного рівня фекального лактоферину на 4-му тижні з несприятливими довгостроковими гістологічними, ендоскопічними та клінічними наслідками. Рівні фекального лактоферину, що перевищують 84,5 мкг/мл, вказували на зниження ймовірності досягнення гістологічної (відношення шансів (ВШ): 0,27), ендоскопічної (ВШ: 0,40) та клінічної (ВШ: 0,43) ремісії.

Примітно, що вимірювання рівня фекального лактоферину на 4-му тижні, поряд з рівнем фекального кальпротектину, а також ендоскопічними та клінічними показниками, пов'язаними з наслідками лікування, дозволило отримати додаткову прогностичну інформацію. Що стосується ризику колектомії, у учасників з рівнем фекального лактоферину на 4-му тижні ≥20,1 мкг/мл і <20,1 мкг/мл частота колектомії склала 6,39% і 1,10% відповідно. Примітно, що в учасників з рівнем фекального лактоферину ≥20,1 мкг/мл ризик колектомії був значно підвищений на 995% (відношення ризиків: 10,95).

Отже, фекальний лактоферин може бути цінним прогностичним біомаркером як довгострокових результатів лікування, так і ймовірності колектомії у пацієнтів з виразковим колітом.

Джерело:

United European Gastroenterology Journal

Стаття:

Fecal lactoferrin early predicts long-term outcomes in ulcerative colitis: A post-hoc analysis of the UNIFI and PURSUIT trials

Автори:

Chen R. та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: