EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ризик розвитку вроджених вад серця у дітей при застосуванні антагоністів фолієвої кислоти

добавки із фолієвою кислотою добавки із фолієвою кислотою
добавки із фолієвою кислотою добавки із фолієвою кислотою

Що нового?

Застосування антагоністів фолієвої кислоти на ранніх термінах вагітності підвищує ризик розвитку вроджених вад серця, а прийом фолієвої кислоти забезпечує захист плода, тому слід виявляти обережність при призначенні лікарських препаратів під час вагітності.

Результати систематичного огляду і метааналізу, опубліковані в журналі British Journal of Clinical Pharmacology, свідчать про наявність зв'язку між впливом антагоністів фолієвої кислоти на організм матері і підвищенням ризику розвитку вроджених вад серця у плода.

З метою оцінки впливу застосування антагоністів фолієвої кислоти на частоту розвитку вроджених вад серця Prajjwol Luitel та співавт. провели комплексний пошук даних у науковій літературі. Пошук відповідних робіт здійснювали у таких електронних базах даних, як MEDLINE, PubMed та EMBASE, за період з 1976 по 2020 роки.

Аналіз даних 6 когортних досліджень та 5 перехресних досліджень дозволив встановити, що вплив антагоністів фолієвої кислоти на організм матері протягом 12 тижнів до зачаття, а також на другому та третьому місяцях вагітності призводить до підвищення ризику розвитку вроджених вад серця у плода. Відношення шансів при 95% довірчому інтервалі становило 1,55, що свідчить про істотне підвищення ризику.

Крім цього, у випадках, пов'язаних із застосуванням інгібіторів дигідрофолатредуктази, було виявлено захисний ефект прийому добавок з фолієвою кислотою, чого не спостерігалося у випадках, пов'язаних із застосуванням протиепілептичних препаратів. Отримані у цій роботі результати вказують на важливість відповідної допологової допомоги з індивідуальним підбором процедур.

Джерело:

British Journal of Clinical Pharmacology

Стаття:

Maternal exposure to folate antagonists and susceptibility to congenital heart disease in offspring: A systematic review and meta-analysis

Автори:

Prajjwol Luitel і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: