EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив положення матері під час пологів на наслідки вагітності

вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

У вагітних жінок, які не отримують епідуральної аналгезії, прийняття напівпронованого та колінно-грудного положення під час пологів може бути корисним з погляду наслідків для матері та новонародженого.

Згідно з результатами рандомізованого клінічного дослідження, прийняття напівпронованого та колінно-грудного положення під час пологів призводить до стимуляції мимовільного повороту потилиці голівки плода в переднє положення, що сприяє збільшенню частоти вагінальних пологів та скороченню тривалості активної фази пологів. Крім того, ці положення сприяють зниженню інтенсивності болю в спині після пологів. Мета дослідження полягала у вивченні впливу положення матері під час пологів на головне передлежання (ГП) плоду та результати вагітності.

До дослідження було включено 180 першородних жінок із одноплідною вагітністю з ГП. Вони були рандомізовані в три групи: положення лежачи на спині (n = 90), колінно-грудне положення (n = 45) та напівпроноване положення (n = 45). Учасниці у кожній групі перебували у відповідному положенні протягом 15–30 хвилин до пологів. При зборі даних використовували контрольний перелік, складений дослідником, та візуальну аналогову шкалу (ВАШ). Оцінку даних проводили з використанням дисперсійного аналізу, ретроспективного аналізу із застосуванням критерію Тьюкі та критерію хі-квадрат.

Після втручання серед жінок з ГП у 33,7% жінок у контрольній групі, 14,3% у групі колінно-грудного положення та 16,3% у групі напівпронованого положення ГП зберігалося на момент народження (X3 = 7,87). Як при напівпронованому, так і при колінно-грудному положенні спостерігалася статистично значуще менша тривалість природних пологів. Крім того, у групах напівпронованого та колінно-грудного положень у порівнянні з контрольною групою відзначалося зниження інтенсивності болю в спині та тривалості активної фази пологів.

Між групами не було виявлено відмінностей у частоті розривів промежини, потреби у окситоцині, частоті надходження новонароджених до відділення інтенсивної терапії, оцінці за шкалою Апгар і тривалості третього етапу пологів. Як напівпроноване, так і колінно-грудне положення призводили до більш високої частоти мимовільного повороту потилиці головки плода в переднє положення, збільшення частоти вагінальних пологів і скорочення тривалості активної фази пологів, а також забезпечували зниження інтенсивності болю в спині після пологів.

Отримані результати є проривом у розумінні того, як тільки за рахунок зміни положення матері під час пологів можна позитивно вплинути на результат пологів. Ці результати можуть допомогти знизити частоту розвитку ускладнень у матері та новонародженого, пов'язаних із ГП. Крім того, отримані дані можуть кардинально змінити практику пологів і надати майбутнім матерям цінну інформацію для підвищення безпеки та комфорту під час пологів.

Джерело:

Journal of Family and Reproductive Health

Стаття:

The Impact of Maternal Position in Labor on Occiput-posterior Position of Fetus and Pregnancy Outcomes in Pregnant Women Without Epidural Analgesia

Автори:

Hadis Bahmaei і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: