EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Чи може одержання омега-3 жирних кислот із їжею захистити від розвитку депресивних епізодів?

загальна коморбідність загальна коморбідність
загальна коморбідність загальна коморбідність

Що нового?

Споживання омега-3 жирних кислот може бути пов'язане зі зниженням ризику депресії.

Результати проспективного дослідження свідчать, що отримання омега-3 докозагексаєнової кислоти (ДГК), ейкозапентаєнової кислоти (ЕПК), докозапентаєнової кислоти (ДПК) та альфа-ліноленової жирної кислоти з їжею дозволяє знизити частоту розвитку та тривалість депресії. У всьому світі від депресії страждають 264 мільйони людей, що становить 4,3 % світового тягаря хвороб.

Згідно з даними недавніх досліджень, існує зв'язок між зростанням поширеності депресії та зниженням вмісту омега-3 жирних кислот у раціоні. Мета аналізу, проведеного з використанням даних, які були отримані на початковому рівні та в перший період спостереження в рамках проспективного дослідження здоров'я дорослих у Бразилії (ELSA-Brasil), полягала у вивченні зв'язку між споживанням омега-3 жирних кислот та частотою розвитку та тривалістю депресії у дорослих (у віці від 39 до 64 років) та осіб похилого віку (у віці старше 65 років).

Для вивчення раціону учасників використовували опитувальник для оцінки фактичного харчування (FFQ), а збір даних про депресивні епізоди виконували за допомогою переглянутої версії опитувальника для проведення клінічного інтерв'ю (Clinical Interview Schedule Revised, CIS-R). Наявність зв'язку між споживанням омега-3 жирних кислот з їжею та розвитком депресії оцінювали з використанням методу логістичної регресії. Встановлено, що споживання омега-3 жирних кислот було захисним фактором, що сприяло зниженню ймовірності затяжного депресивного епізоду на 2–65 %.

Крім того, більш високе споживання жирних кислот загалом та альфа-ліноленової кислоти зокрема було пов'язане з мінімізацією ризику розвитку депресивних епізодів (на 9 % та 29 % відповідно). Частота розвитку цього захворювання перебувала у тісному зв'язку зі споживанням омега-3 жирних кислот та альфа-ліноленової кислоти, при цьому більш високе споживання омега-3 жирних кислот було пов'язане зі зниженням частоти розвитку депресивних епізодів.

Джерело:

Nutrients

Стаття:

Consumption of Omega-3 and Maintenance and Incidence of Depressive Episodes: The ELSA-Brasil Study

Автори:

Renata da Conceição Silva Chaves і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: