EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив самоконтролю та призначеної медикаментозної терапії на артеріальний тиск у післяпологовому періоді

вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

У порівнянні зі стандартною антигіпертензивною терапією, програма віддаленого телемоніторингу під керівництвом лікарів може суттєво покращити контроль артеріального тиску в постнатальний період у жінок з вагітністю на тлі артеріальної гіпертензії.

У недавньому рандомізованому сліпому відкритому дослідженні з передбаченою кінцевою точкою було встановлено, що самоконтроль артеріального тиску в постнатальний період під керівництвом лікаря в амбулаторних умовах після вагітності на тлі артеріальної гіпертензії забезпечував суттєве зниження артеріального амбулаторного тиску на 6/5 мм рт. ст. через 9 місяців після пологів. Метою дослідження було оцінити наявність зв'язку між втручанням, спрямованим на покращення контролю артеріального тиску в післяпологовому періоді, та нижчим артеріальним тиском у порівнянні зі стандартною амбулаторною медичною допомогою у перші 9 місяців після пологів.

До участі у дослідженні допускали жінок старше 18 років з вагітністю, ускладненою прееклампсією або гестаційною гіпертензією, яким було показано лікування антигіпертензивними препаратами під час виписки у післяпологовий період. Учасниць рандомізували у співвідношенні 1:1 до групи самоконтролю з оптимізованим лікарем поступовим зниженням дози антигіпертензивних препаратів або до групи стандартної післяпологової медичної допомоги. Період самоконтролю тривав близько 9 місяців, при цьому основна увага приділялася ключовому показнику - середньому добовому діастолічному артеріальному тиску протягом дев'ятого місяця після пологів з урахуванням початкових рівнів артеріального тиску в післяпологовий період.

Загалом 220 жінок-добровольців були рандомізовані в групу втручання (n = 112) або в контрольну групу (n = 108). Середній вік учасниць становив 32,6 (5,0) року (середнє значення (стандартне відхилення)), причому у 40 % з них спостерігалася гестаційна гіпертензія, а у 60 % — прееклампсія. До основного аналізу було включено дані 200 учасниць (91 %). Через 249 (16) днів після пологів у групі втручання середнє добове (стандартне відхилення (СВ)) значення діастолічного артеріального тиску було на 5,8 мм рт. ст. (71,2 (5,6) мм рт. ст.) нижче, ніж у контрольній групі (76,6 (5,7) мм рт. ст.). Аналогічним чином, у групі втручання спостерігалося зниження середнього (СВ) добового артеріального систолічного тиску на 6,5 мм рт. ст. (114,0 (7,7) мм рт. ст.) порівняно з контрольною групою, в якій воно склало 120,3 (9,1) мм рт. ст.

Таким чином, впровадження самоконтролю та коригування антигіпертензивної терапії під керівництвом лікаря у вагітних жінок з артеріальною гіпертензією є перспективною тактикою досягнення нижчих рівнів артеріального тиску протягом критичних перших 9 місяців післяпологового періоду і перевершує за результатами стандартну післяпологову амбулаторну медичну допомогу.

Джерело:

JAMA

Стаття:

Long-Term Blood Pressure Control After Hypertensive Pregnancy Following Physician-Optimized Self-Management The POP-HT Randomized Clinical Trial

Автори:

Jamie Kitt і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: