EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність полегшення болю при застосуванні канабідіолу в осіб, які перенесли артроскопічну реконструкцію структур обертальної манжети плеча

хірургія хірургія
хірургія хірургія

Що нового?

Встановлено безпеку та ефективність канабідіолу з абсорбцією через слизову оболонку щоки для зниження інтенсивності болю після артроскопічної реконструкції структур обертальної манжети плеча.

Згідно з результатами плацебо-контрольованого подвійного сліпого рандомізованого дослідження застосування канабідіолу з абсорбцією через слизову оболонку щоки забезпечує статистично значуще більш виразне зниження інтенсивності болю і більш високу задоволеність пацієнтів після хірургічної операції. Мета дослідження, проведеного Michael J Alaia і співавт., полягала в оцінці можливого знеболювального ефекту канабідіолу при його абсорбції через слизову оболонку щоки у пацієнтів, які перенесли артроскопічну реконструкцію структур обертальної манжети плеча (АР ОМП). До дослідження було включено 99 пацієнтів (віком від 18 до 75 років), яким було показано АР ОМП. Пацієнтів рандомізували до експериментальної або контрольної групи.

Протягом 14 днів після втручання пацієнти з експериментальної групи отримували канабідіол у таблетках з абсорбцією через слизову оболонку щоки у дозі 25 мг три рази на добу при масі тіла менше 80 кг або дозі 50 мг при масі тіла понад 80 кг, а пацієнти з контрольної групи одержували відповідне плацебо. У 1, 2, 7 та 14-й дні проводили обстеження пацієнтів, під час якого оцінювали інтенсивність болю за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ), обсяг застосування опіоїдів та задоволеність пацієнтів контролем інтенсивності болю.

У 7-й та 14-й дні також проводили оцінку функції печінки для вивчення безпеки застосування препарату та контролю нудоти. Демографічні характеристики пацієнтів у групах дослідження були порівнянними. Порівняно з контрольною групою, у пацієнтів із групи застосування канабідіолу оцінка інтенсивності болю за ВАШ була статистично значуще нижче 1-го дня після операції, проте на 2-й день ця відмінність зникла. Задоволеність пацієнтів контролем інтенсивності болю була стабільно вищою у групі застосування канабідіолу, порівняно з контрольною групою, як у 1-й, так і у 2-й дні після втручання (див. таблицю 1).

В обох групах обсяг застосування опіоїдів був досить низьким, при цьому за показником обсягу застосування опіоїдів статистично значимих відмінностей між групами не було виявлено. На 7-й та 14-й дні після втручання клінічно значущих відмінностей між групами застосування канабідіолу та плацебо щодо оцінки інтенсивності болю за ВАШ, обсягу застосування опіоїдів та задоволеності пацієнтів контролем інтенсивності болю не спостерігалося. Статистично значущих змін результатів аналізу функції печінки у післяопераційному періоді не було виявлено. Порівняно з контрольною групою, у пацієнтів із групи застосування канабідіолу з абсорбцією через слизову оболонку щоки було відзначено більш виразне зниження інтенсивності болю безпосередньо після проведення АР ОМП при прийнятному профілі безпеки.

Джерело:

The American Journal of Sports Medicine

Стаття:

Buccally Absorbed Cannabidiol Shows Significantly Superior Pain Control and Improved Satisfaction Immediately After Arthroscopic Rotator Cuff Repair: A Placebo-Controlled, Double-Blinded, Randomized Trial

Автори:

Michael J Alaia і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: