EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність полегшення болю при застосуванні канабідіолу в осіб із артритом

артрит артрит
артрит артрит

Що нового?

У осіб з артритом застосування канабідіолу супроводжувалося зниженням виразності симптомів та зменшенням обсягу застосування інших лікарських засобів.

Згідно з результатами пошукового перехресного дослідження, застосування канабідіолу ефективно знижувало інтенсивність болю в суглобах, покращувало фізичний стан та підвищувало якість сну у осіб з діагностованим артритом. Мета дослідження, проведеного Nicholas Frane та співавт., полягала в оцінці думок пацієнтів про користь застосування канабідіолу при симптомах артриту. Для оцінки суб'єктивного сприйняття пацієнтами ефективності терапії канабідіолом при артриті було розроблено новий анонімний опитувальник. Набір пацієнтів у дослідження здійснювали у довільному порядку (n = 428) шляхом поширення інформаційних бюлетенів та публікацій у соціальних мережах.

Для виявлення відмінностей типів артриту і полегшення симптомів, пов'язаних з якістю життя, була проведена статистична оцінка. Крім того, для визначення факторів, пов'язаних із зменшенням обсягу застосування або повним припиненням застосування інших лікарських засобів, було проведено регресійний аналіз. Застосування канабідіолу супроводжувалося поліпшенням фізичного стану (66%), якості сну (66%) та зниженням інтенсивності болю (83%). Поліпшення фізичного стану спостерігалося у всіх підгрупах, виділених з урахуванням типу захворювання (ревматоїдний артрит, остеоартроз або інший тип аутоімунного артриту), однак у підгрупі пацієнтів з остеоартрозом результати були більш виразними.

За даними всієї когорти пацієнтів лікування канабідіолом забезпечувало зниження інтенсивності болю на 44%. Порівняно з пацієнтами з ревматоїдним артритом та іншими артритами аутоімунної етіології, у пацієнтів з остеоартрозом зниження інтенсивності болю було більш виразним і у відсотковому відношенні, і у балах. У більшості учасників дослідження (n = 259, 60,5 %) лікування канабідіолом призвело до зниження обсягу застосування або повного припинення застосування інших лікарських засобів. Скорочення обсягу застосування опіоїдів, ацетамінофену та протизапальних засобів спостерігалося у 36 (8,6 %), 78 (18,2 %) та 129 (31,1 %) пацієнтів відповідно, про повне припинення застосування опіоїдів, ацетамінофену та протизапальних засобів повідомлялося у 81 (18,9%), 76 (17,8%) та 76 (17,8%) пацієнтів відповідно.

У зв'язку з підвищенням доступності препаратів канабідіолу лікарі та пацієнти повинні бути поінформовані про різні альтернативні варіанти лікування, що дозволяють полегшити симптоми артриту. У подальших клінічних дослідженнях слід додатково вивчити переваги застосування канабідіолу у цій популяції пацієнтів.

Джерело:

Journal of Cannabis Research

Стаття:

Cannabidiol as a treatment for arthritis and joint pain: an exploratory cross-sectional study

Автори:

Nicholas Frane і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: