EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив канабіноїдів на якість нічного сну та інтенсивність хронічного нейропатичного болю

нейропатичний біль нейропатичний біль
нейропатичний біль нейропатичний біль

Що нового?

Застосування канабіноїдів може бути ефективним варіантом лікування при нейропатичному болю.

Результати недавнього дослідження, опубліковані в грудневому номері журналу Regional Anesthesia & Pain Medicine, вказують на позитивний терапевтичний ефект при застосуванні канабіноїдів у вигляді підвищення якості нічного сну та зниження інтенсивності болю. У популяції пацієнтів, залежно від призначеного втручання, були міжгрупові відмінності в оцінках за шкалою оцінки пацієнтом загального враження про зміни стану свого здоров'я (PGIC) після завершення періоду подальшого спостереження. Враховуючи відсутність інформації про застосування канабіноїдів у лікуванні невропатичного болю, метою систематичного огляду та метааналізу було вивчення впливу відповідних препаратів на якість нічного сну, інтенсивність болю та показники за шкалою оцінки пацієнтом загального враження про зміни стану свого здоров'я (PGIC) у пацієнтів з нейропатичним болем.

Для виявлення відповідних рандомізованих контрольованих досліджень щодо оцінки ефективності застосування синтетичних та натуральних каннабіноїдів у порівнянні з плацебо у пацієнтів з невропатичним болем були вивчені дані на дев'яти порталах медичної літератури. В аналіз були включені результати досліджень з використанням валідованих інструментів для оцінки якості нічного сну, інтенсивності болю, PGIC та частоти розвитку, пов'язаних з лікуванням небажаних явищ.

З 3491 розглянутої роботи критеріям відбору відповідали вісім рандомізованих контрольованих досліджень. Аналіз проводили з використанням R-4.1.2 і пакета програм Metafor, при цьому статистичну значущість підтверджували при досягненні рівня альфа, що дорівнює 0,05. У більшості досліджень валідовані інструменти для оцінки якості нічного сну не використовували.

За результатами метааналізу даних шести досліджень було встановлено, що застосування канабіноїдів пов'язане зі статистично значущим підвищенням якості нічного сну (стандартизована різниця середніх (СРС): 0,40; 95% інтервал передбачення: -0,12–0,88; I2 = 55,26; τ2 = 0,05; значення q = 16,72 та якість доказів за системою GRADE: помірна достовірність).

За результатами метааналізу даних восьми досліджень було встановлено статистично значуще зниження інтенсивності болю в групі застосування канабіноїдів (СРС: -0,55, 95 % інтервал передбачення: -1,51–0,39, I2 = 82,49, τ2 = 0,20 , значення q = 47,69, якість доказів у системі GRADE: помірна достовірність). Підвищення якості нічного сну та зниження інтенсивності болю були пов'язані з більш високою ймовірністю розвитку денної сонливості, нудоти та запаморочення.

Незважаючи на те, що наявні дані вказують на підвищення якості нічного сну та зниження інтенсивності болю, для більш детальної оцінки впливу канабіноїдів на ці показники необхідні подальші дослідження.

Джерело:

Regional Anesthesia & Pain Medicine

Стаття:

Evaluating the impact of cannabinoids on sleep health and pain in patients with chronic neuropathic pain: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials

Автори:

Aidan Leonard McParland і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: