EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Застосування цетиризину у жінок з непереносимістю міноксидилу та облисінням за жіночим типом

дерматологія дерматологія
дерматологія дерматологія

Що нового?

Цетиризин для місцевого застосування може бути перспективною альтернативою для жінок з непереносимістю міноксидилу, забезпечуючи сприятливий терапевтичний ефект при випаданні волосся за жіночим типом, хоч і з дещо меншою ефективністю.

Результати рандомізованого контрольованого дослідження, опубліковані в журналі Expert Review of Clinical Pharmacology, свідчать, що місцеве застосування цетиризину може забезпечити сприятливі терапевтичні результати при лікуванні випадання волосся за жіночим типом (ВВЖТ), особливо у разі непереносимості міноксидилу. Мета дослідження полягала в оцінці терапевтичних ефектів місцевого застосування 1% цетиризину порівняно з місцевим застосуванням 2% міноксидилу у пацієнток із ВВЖТ.

Загалом 60 жінок із цією найпоширенішою формою випадання волосся було рандомізовано до групи місцевого застосування 1 % цетиризину або групи місцевого застосування 2 % міноксидилу. Як результати дослідження розглядали зміну ступеня тяжкості випадання волосся, густоти та діаметра термінального волосся, визначених за допомогою трихоскопічної оцінки. Аналіз популяції із призначеним лікуванням також проводили серед учасниць, які завершили 3-місячне лікування.

В обох групах спостерігалося збільшення діаметра та густоти волосся через 6 місяців, при цьому статистично значущі результати спостерігалися лише у групі міноксидилу. Згідно з результатами аналізу популяції пацієнтів без відхилень від протоколу, міноксидил перевершував цетиризин за ефективністю щодо густоти волосся, але не їх діаметра. Крім того, після 6 місяців терапії як у групі цетиризину, так і у групі міноксидилу спостерігалося суттєве зниження ступеня тяжкості ВВЖТ, що вимірюється за шкалою оцінки тяжкості алопеції.

Частота припинення участі у дослідженні через небажані явища склала 10,0 % у групі цетиризину та 6,6 % у групі міноксидилу. Хоча цетиризин при місцевому застосуванні поступається міноксидилу за ефективністю, він може забезпечити позитивні терапевтичні результати при ВВЖТ, особливо у разі неможливості застосування міноксидилу через його непереносимість.

Джерело:

Expert Review of Clinical Pharmacology

Стаття:

Therapeutic effects of topical Cetirizine in the treatment of female pattern hair loss: a randomized controlled noninferiority trial

Автори:

Seyed Mohammad Kazem Alavi і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: