EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив клопідогрелу на частоту розвитку масивних кровотеч у пацієнтів із цукровим діабетом, яким призначено черезшкірне коронарне втручання

черезшкірне коронарне втручання черезшкірне коронарне втручання
черезшкірне коронарне втручання черезшкірне коронарне втручання

Що нового?

У осіб із цукровим діабетом, яким було показано проведення черезшкірного коронарного втручання (ЧКВ), застосування монотерапії клопідогрелом було пов'язане з нижчою частотою розвитку масивних кровотеч.

У пацієнтів із цукровим діабетом, яким було призначено ЧКВ після подвійної антиагрегантної терапії (ДАТТ) дуже короткої тривалості, монотерапія клопідогрелом була пов'язана з ефективним зниженням частоти розвитку масивних кровотеч без підвищення частоти розвитку порушень з боку серцево-судинної системи. Мета цього дослідження полягала в оцінці безпеки та ефективності монотерапії клопідогрелом у пацієнтів, яким показано ЧКВ.

Оцінку в підгрупах виконували на підставі даних усіх пацієнтів з цукровим діабетом, включених у дослідження оптимальної короткострокової подвійної антиагрегантної терапії після встановлення кобальт-хромового стенту з вивільненням еверолімуса (STOPDAPT-2; загальна когорта N = 5997), у якому після рандомізації пацієнтів вивчали застосування ДАТТ тривалістю 1 місяць з подальшою монотерапією клопідогрелем та ДАТТ із застосуванням аспірину та клопідогрелу тривалістю 12 місяців після встановлення стенту.

Основною кінцевою точкою був комбінований показник, що включав випадки розвитку порушень з боку серцево-судинної системи (серцево-судинна смерть, інфаркт міокарда, істинний тромбоз стенту та інсульт) і кровотеч (масивних і немасивних згідно з класифікацією тяжкості кровотеч). Цукровий діабет був присутній у 2030 учасників (33,8%) та був відсутній у 3967 учасників (66,2%).

Результати оцінки даних за основною кінцевою точкою вказали, що, незалежно від наявності цукрового діабету, при ДАТТ тривалістю 1 місяць порівняно з ДАТТ тривалістю 12 місяців ризик досягнення комбінованої кінцевої точки (особи без цукрового діабету: 2,46 % порівняно з 2,49 % (ВР: 0,99); особи з цукровим діабетом: 3,58 % порівняно з 4,12 % (ВР: 0,87)) та розвитку порушень з боку серцево-судинної системи (особи без цукрового діабету: 1, 95% проти 1,43% (ВР: 1,38), особи з цукровим діабетом: 3,28% проти 3,05% (ВР: 1,10)) статистично значуще не відрізнялися. Однак ризик розвитку кровотеч був статистично значуще нижчим (особи без цукрового діабету: 0,61% порівняно з 1,21% (ВР: 0,51); особи з цукровим діабетом: 0,30% порівняно з 1,50% (В’Р: 0,20)).

Незалежно від наявності цукрового діабету застосування монотерапії клопідогрелом після ДАТТ тривалістю 1 місяць порівняно із застосуванням ДАТТ тривалістю 12 місяців забезпечило статистично значуще зниження частоти розвитку кровотеч без підвищення частоти розвитку порушень з боку серцево-судинної системи. Однак отримані в цьому дослідженні результати слід розглядати як основу для формування гіпотез, особливо щодо осіб з гострим коронарним синдромом через непереконливість висновків, зроблених у дослідженні STOPDAPT-2 ACS.

Джерело:

JACC: Cardiovascular Interventions

Стаття:

Clopidogrel Monotherapy After 1-Month Dual Antiplatelet Therapy in Patients With Diabetes Undergoing Percutaneous Coronary Intervention

Автори:

Ko Yamamoto і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: