EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Короткострокова ефективність когнітивно-поведінкової терапії безсоння у вагітних жінок

когнітивно-поведінкова терапія безсоння когнітивно-поведінкова терапія безсоння
когнітивно-поведінкова терапія безсоння когнітивно-поведінкова терапія безсоння

Що нового?

Когнітивно-поведінкова терапія може забезпечити короткочасний ефект при безсонні у вагітних жінок, проте її довгострокова ефективність залишається невизначеною.

Згідно з недавнім дослідженням, використання когнітивно-поведінкової терапії безсоння (КПТ-Б) як терапії першої лінії може покращити якість сну у вагітних жінок з безсонням. Мета дослідження полягала в оцінці ефективності КПТ-Б у майбутніх матерів та визначення ефективних компонентів, модальностей та доз втручання. В рамках цього дослідження було проведено пошук рандомізованих контрольованих досліджень КПТ-Б у вагітних жінок у 10 базах даних (шість англійських та чотири китайські).

Кінцеві точки включали оцінку тяжкості безсоння (індекс тяжкості безсоння) та якості сну (Піттсбурзький індекс якості сну (PSQI)). Відбір, вилучення даних та оцінку якості досліджень проводили два експерти незалежно один від одного. Об'єднаний аналіз з використанням моделей з фіксованими або випадковими ефектами включав аналіз підгруп на основі типів проведення та тривалості втручання. Достовірність доказових даних визначали відповідно до рекомендацій щодо розробки, оцінки та експертизи ступеня обґрунтованості клінічних рекомендацій GRADE. У тих випадках, коли метааналіз був незастосовний, використовували наративний аналіз. Основними кінцевими точками були різниці середніх з 95% довірчими інтервалами, де вищі оцінки вказували на велику тяжкість.

У цьому систематичному огляді та метааналізі критеріям включення відповідали дев'ять РКД (978 учасниць), в рамках яких застосовували індивідуальні (n = 6) або групові (n = 3) втручання. При цьому використовували формат особистих зустрічей (n = 5), цифровий формат (n = 3) або спілкування по телефону та за допомогою електронних листів (n = 1). У шести дослідженнях було вказано втручання для вагітних жінок. Після втручання КПТ-Б спостерігалося негайне зниження тяжкості безсоння (<1 місяця) (РС = -2,69, 95% ДІ: від -3,41 до -1,96, докази високої якості; РС = -3,69, 95 % ДІ: від -5,91 до -1,47, докази середньої якості) та короткострокове (від ≥ 1 до < 6 місяців) покращення якості сну (РС = -2,85, 95 % ДІ: від -4,73 до -0,97, докази середньої якості; РС = -1,88, 95% ДІ: від -2,89 до -0,88, докази середньої якості).

У двох РКД було відзначено відсутність ефективності при середньостроковому (від ≥6 до <12 місяців) спостереженні за тяжкістю безсоння. При довгостроковому (≥12 місяців) спостереженні лише в одному дослідженні було відмічено зниження тяжкості безсоння. Ефективність щодо якості сну при середньостроковому спостереженні була непереконливою, а результати довгострокового спостереження не були представлені. Ці результати дозволяють припустити, що КПТ-Б може бути корисною вагітним жінкам при лікуванні короткочасного безсоння, проте її ефективність у довгостроковій перспективі, імовірно, обмежена.

Джерело:

Sleep Medicine

Стаття:

A comprehensive insight on cognitive behavioral therapy for insomnia in pregnant women: A systematic review and meta-analysis

Автори:

Xingchen Shang і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: